Deze video gaat over Grootschalige bedrijvigheid en logistiek in Noord-Brabant

Grote logistieke bedrijven hebben een omvang van 3 hectare of meer. Deze bedrijven zijn van grote economische waarde voor Brabant. De provincie weegt zowel de behoefte aan distributiecentra en logistiek als de economische, ruimtelijke en ecologische belangen aan de andere kant zorgvuldig af. Daarvoor werkt de provincie nauw samen met het Rijk, regio’s en gemeenten.

Grote distributiecentra en logistieke bedrijven voorzien in de groeiende behoefte van consumenten en bedrijven aan logistieke dienstverlening. Ze vervoeren goederen en pakketten van en naar Brabantse bedrijven en consumenten. Het Brabantse netwerk van bedrijven kan niet zonder deze logistiek, ook om hoogwaardige innovatieve bedrijven naar Brabant te trekken en te houden. Daarnaast hebben grote logistieke bedrijven impact op het landschap en de Brabantse samenleving, bijvoorbeeld door de omvang van de locatie, de verkeersstromen en de inzet van arbeidsmigranten.

De animatievideo legt uit hoe de provincie ervoor zorgt dat grote distributiecentra en grootschalige logistiek zoveel mogelijk bij blijven dragen aan de Brabantse samenleving.

Beperking vestiging grootschalige logistiek op ongewenste locaties

Provincie en gemeenten willen voorkomen dat grootschalige logistiek zich kan vestigen op locaties in Brabant waarop dat ongewenst is of die daar ongeschikt voor zijn. Bijvoorbeeld omdat daar niet de juiste infrastructuur aanwezig is voor de verkeersstromen van de bedrijven. Of het zijn plekken die gemeenten liever behouden voor lokaal midden- en kleinbedrijf. En soms zijn er heel andere ambities, zoals het bouwen van woningen. Daarom hebben provincie en gemeenten afspraken gemaakt over de plekken in Noord-Brabant waar grootschalige logistiek wel en niet toegestaan is. Deze afspraken heeft de provincie vertaald in regels in de Omgevingsverordening en een voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels die de vestiging en ontwikkeling van grootschalige logistiek in heel Brabant verbieden, behalve op een aantal locaties waarover de provincie met gemeenten afspraken heeft gemaakt. Het gaat om een aantal nieuwe bedrijventerreinen (zoals Logistiek Park Moerdijk, Wijkevoort, Heesch-West), waar nog gronden uitgegeven (kunnen) worden, maar vooral om bestaande bedrijventerreinen die al helemaal zijn uitgegeven.

Bovenstaande juridische vertaling versterkt het 'selectieve clusteringsbeleid’ en de aanpak gericht op regionale meerwaarde die provincie en gemeenten belangrijk vinden voor grootschalige logistiek. Met clustering wordt bedoeld dat (nieuwe) grootschalige logistieke bedrijven zich zoveel mogelijk bij elkaar vestigen en niet meer overal verspreid in Brabant. Daarmee wordt de impact op de (kwaliteit van de) omgeving, het landschap en de mobiliteit beperkt, maar wordt ook het logistieke systeem en de economie versterkt.

Meer informatie vindt u op de pagina Beperking vestiging grootschalige logistiek.