Dit worden de spoedlocaties genoemd. De 5 grote gemeenten (Eindhoven, Helmond, Tilburg, ’s Hertogenbosch en Breda) hebben een eigen overzicht met spoedlocaties.

Overzicht spoedlocaties

Het overzicht met spoedlocaties in Brabant is geactualiseerd in december 2023. De provincie werkt samen met waterschappen en gemeenten rondom bodemsanering.

Aanpak bodemverontreiniging in Brabant

Vanaf 2009 maken Rijk, Gemeenten en Provincies bestuurlijke afspraken over de inventarisatie en aanpak van ‘spoedlocaties’. Van de lijst met humane spoedlocaties die in 2011 is gepubliceerd, voldoet op dit moment 99% aan de doelstelling van het convenant (gesaneerd of de risico’s beheerst). Nadien zijn als gevolg van nadere inventarisatie van overige spoedlocaties en stedelijke ontwikkeling aanvullende humane spoedlocaties aan de lijst toegevoegd. Ook deze locaties zijn voor het overgrote deel aangepakt of beheerst.

De beperkte groep humane spoedlocaties waar de risico’s nog niet zijn beheerst, worden in het kader van het nieuwe bestuurlijke afspraken Bodem en Ondergrond 2023-2030 aangepakt. De overige spoedlocaties (verspreidingsrisico’s en ecologische risico’s) zijn in het kader van deze afspraken geprogrammeerd tot en met 2030. Bovendien worden verschillende locaties op deze lijst al voortvarend aangepakt. Het betreft nog een grote opgave. Omdat een groot deel van de opgave op bedrijfslocaties ligt, moet hiervoor samenwerking met het bedrijfsleven worden gezocht. Afspraken hierover zijn te vinden in het Convenant Bodem en Bedrijfsleven (2015).
Er kan geconcludeerd worden dat de spoedaanpak succesvol is. Met de nieuwe afspraken is voorzien in een vervolg voor de resterende opgaven. Afronding van de operatie spoedaanpak rond 2030 is haalbaar.

Samenstelling overzicht

Het overzicht is samengesteld op basis van landelijke criteria voor spoedlocaties. Het geldt voor heel Brabant, met uitzondering van de gemeenten Eindhoven, Breda, Tilburg, ’s Hertogenbosch en Helmond. Deze gemeenten stellen zelf een overzicht op. Het overzicht verandert steeds. Zodra op een locatie de risico’s zijn weggenomen en het bevoegd gezag hiermee heeft ingestemd, verdwijnt de locatie van het overzicht. De gegevens in het overzicht worden jaarlijks bijgewerkt.

Meer informatie over de aanpak van bodemverontreiniging en de landelijk afspraken vindt u op de site van Rijkswaterstaat.

Zie ook