Alliantie Energieopslag


Energieopslag en energieconversie vindt de provincie Noord-Brabant een belangrijk thema. Want als we steeds meer wind- en zonne-energie opwekken, is het de vraag hoe we die energie zo effectief mogelijk kunnen inzetten.

Downloads

In Brabant zit er veel innovatiekracht om in de nacht, in de winter, altijd en overal, gebruik te kunnen maken van duurzame energie. Daarom zet de provincie vol in op het project ‘Alliantie Energieopslag’.

Altijd duurzaam opgewekt

Door energieopslag kunnen we duurzaam opgewekte energie het hele jaar door gebruiken. Zodat we niet hoeven terug te vallen op alternatief opgewekte energie in de nachten en winterperiodes, en afhankelijk zijn van geïmporteerde – en dus dure – fossiele energie of onveilige kernenergie.

Inzetten op technologische innovaties

Technologische innovaties kunnen grote bijdragen leveren aan de nationale en internationale energie- en klimaatdoelen. Maar ze kosten wel tijd. Door nu in te zetten op technologieontwikkeling voor energieopslag- en conversie:

  • houden we de energietransitie betaalbaar
  • maken we het energiesysteem echt duurzaam
  • creëren we economische kansen
  • borgen we een betrouwbare energievoorziening.

Alliantie Energieopslag

De opgave van de transitie is groot, daarom bouwt en verstevigt de provincie een netwerk van kennisinstellingen, bedrijven en industrie, en andere regio’s en landen; zet zich in voor betere wet- en regelgeving en verleent in 2019 financiële steun aan 5 tot 10 innovatieprojecten. Zo zorgt het systeem Metal Power ervoor dat we voortaan energie kunnen opslaan in ijzerpoeder. En bouwt het bedrijf DENS een mierenzuurgenerator, als mobiele toepassing voor bijvoorbeeld bouwplaatsen en festivalterreinen.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.

Direct naar

Alliantie energieopslag

Factsheet over energieopslag en energieconversie