Aanleg zonnefietspad langs de N395

Fietsen combineren met het opwekken van energie. Dat kan op het fietspad langs de provinciale weg N395 in Oirschot vlakbij het viaduct over de A58. Tenminste, als de zon schijnt. Want op een gedeelte van de fietsroute langs de Kempenweg ten zuiden van de A58 in Oirschot, heeft de provincie recent een zonnefietspad aangelegd. Het fietspad is 35 meter lang en bestaat uit zonnepanelen die geïntegreerd zijn in betonplaten. De betonplaten worden als geheel aangeleverd en geplaatst. Het totale oppervlakte van alle zonnepanelen bedraagt 100 vierkante meter, en is goed voor een jaarlijkse stroomopbrengst van 10.000 KWh. Die opbrengst is vergelijkbaar met het verbruik van 3 huishoudens. 

Zon op Infra

Samen met de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland werkt Noord-Brabant aan een ander plan voor de aanleg van zonnefietspaden. Onder de noemer ‘Zon op Infra’ wordt 2 keer 500 strekkende meter fietspad met zonnecellen gerealiseerd. In Noord-Brabant is daarbij gekozen voor een stuk fietspad langs de provinciale weg N285 tussen de A16 en Wagenberg. Dit zonnefietspad is sinds 15 september 2023 in gebruik. Het andere traject ligt in de provincie Noord-Holland, langs de N232 bij Vijfhuizen. Hier wordt sinds 13 oktober 2023 over het zonnewegdek gefietst. Beide zonnefietspaden worden daarna 5 jaar lang gemonitord. De vraag is hoe het materiaal zich houdt, wat het vraagt qua onderhoud, hoe fietsers het wegdek ervaren en wat de energieopbrengst is.

Dubbel ruimtegebruik

Hét voordeel van Zon op Infra is dubbel ruimtegebruik: gebruik van dezelfde ruimte voor zowel mobiliteit als energieopwekking. Door op deze manier duurzame energie op te wekken bespaar je ruimte, die je anders kwijt zou zijn aan bijvoorbeeld windmolens of zonneweides. Daarnaast hopen de provincies samen de markt te stimuleren. Door de krachten te bundelen en een groter aantal zonnecelplaten tegelijk te bestellen wordt het voor marktpartijen mogelijk te investeren in de techniek.  

Monitoring

De zonnefietspaden langs de provinciale wegen N395 en N285 fungeren beide als pilots voor de toekomst. Zo zijn er in het fietspad langs de N395 3 soorten zonnepanelen van 3 verschillende leveranciers geplaatst. De systemen van de 3 soorten panelen worden ieder afzonderlijk aangesloten en gemonitord. Op die manier wordt de levensduur getest en wordt bekeken hoe onderhoudsvriendelijk de panelen zijn, wat de invloed is van gebruik, en hoe goed ze tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Daar is bij de fabricage overigens al rekening mee gehouden. Over de zonnecelplaten heen zit een laag die slijtage als gevolg van intensief gebruik, bevriezing of strooizout in de winter voorkomt. Ook hoeven fietsers niet bang te zijn voor gladheid. Het wegdek is extra stroef gemaakt. En mochten de panelen onverhoopt aan vervanging toe zijn, dan kan dat zónder eerst het wegdek weg te halen.