Brabant Bemest Beter
In een agrofoodsector die voedsel produceert met respect voor natuur en milieu, speelt de verwerking en verwaarding van dierlijke mest een cruciale rol. Alleen op die manier is de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire akkerbouw en veehouderij te realiseren.
Brabant Bemest Beter is een initiatief van Has Hogeschool, provincie Noord-Brabant en ZLTO. Met als gezamenlijk doel om mest duurzaam te kunnen verwerken én aanwenden. Doel is om via een betere bemestingspraktijk tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan een beter inkomen van de agrarische sector, aan een betere bodem- en waterkwaliteit en aan een kleinere footprint. In samenwerking met tal van andere organisaties wordt in projecten aan het thema gewerkt.
Programma
De drie partijen vormen samen de stuurgroep voor het programma 'Brabant Bemest Beter' (BBB). Uniek binnen dit programma is de focus op bemesting als verbinding tussen enerzijds de productie van meststoffen uit dierlijke mest en anderzijds de teelt van gewassen waarvoor deze meststoffen essentieel zijn. Meststoffen worden vaak nog te veel benaderd als afvalprobleem en te weinig als nuttige en zelfs essentiële producten voor gewasgroei, die bovendien bijdragen aan uitdagingen op het gebied van kringlopen, klimaatimpact, bodem- en waterkwaliteit en verdiencapaciteit van de agrarische sector.
Doelstellingen
Het programma heeft 4 doelstellingen:
- Versterking van het verdienmodel van de Brabantse agrarische sector.
- Een kleinere klimaatimpact van de Brabantse landbouw door minder gebruik van kunstmest en door opslag van CO2 in de bodem.
- Een vitale en vruchtbare bodem en voorkomen van verlies van meststoffen.
- Een verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit.
Projecten
Met de start van het programma zijn ook vier projecten van start gegaan:
- Verbetering van de eigen bemesting aan de hand van individuele (bodem)analyses en advies, samenwerking met Louis Bolk instituut.
- Inventarisatie van het meststoffengebruik en onderzoek mogelijkheid herwinbare meststoffen.
- Toetsing mogelijkheden om via toevoegmiddelen de kwaliteit van mest te verbeteren.
- Experiment met de afbouw van kunstmest op teelstroken op verschillende gronden, samenwerking met het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw.
Bemestingspraktijken in regiogroepen
Samen met veertig boeren en tuinders gaan we in vier regio’s - regio Regio West, Regio Noord-Oost, Regio Zuid-Oost en Regio Midden - individueel én in groepen, aan de slag om de werking van verschillende bemestingspraktijken in beeld te brengen. Dit doen we door praktijkproeven in te richten samen met de ondernemers.
Een aantal vragen beantwoorden we hierbij vooraf:
- Welke meststof(fen) gebruiken we?
- Hoeveel mest wordt gebracht en op welk moment?
- Hoe en wanneer worden de meststoffen toegediend?
Vervolgens monitoren we de resultaten van de bemesting door metingen te doen: mestmonsters, gewasanalyses en bodemmonsters. Deze worden drie keer gedaan: voorafgaand aan de eerste proef, voorafgaand aan de tweede proef, en na de tweede proef.
Resultaten van de verschillende praktijkproeven
De resultaten van de verschillende praktijkproeven vatten we samen en delen we in bijeenkomsten. Afhankelijk van de vragen en onderwerpen die ondernemers willen bespreken, zetten we in bijeenkomsten een (externe) expert in om de discussie aan te gaan en vragen te beantwoorden.
Bedrijfsbezoeken en demodagen
Om resultaten ook in de praktijk te kunnen bekijken, worden voor deelnemende ondernemers bedrijfsbezoeken georganiseerd, waar uitdagingen, voordelen en nadelen van de verschillende bemestingspraktijken besproken worden. Omdat resultaten ook voor andere ondernemers interessant kunnen zijn, worden daarnaast ook demodagen én studieclubbijeenkomsten georganiseerd voor een breder publiek.
Samen naar een betere benutting van nutriënten
Door deze praktijkproeven met een adviseur in te richten en te evalueren, hopen we kennis op te doen over het benutten en toepassen van verschillende meststoffen. Omdat de ervaringen uit de praktijk komen, zijn ze niet alleen waardevol voor de deelnemende ondernemer, maar ook voor andere ondernemers in de regio.