Ga naar de inhoud
logo_provincie_noord-brabant (naar homepage)
Zoeken
Landbouw en voedsel
  • Home
  • Actueel
  • Beleidsthema's
  • Innovatie en praktijk
  • Subsidies en ondersteuning
  • Samenwerkingsverbanden
  • Contact
  1. Home ›
  2. Actueel ›
  3. Uitgelicht ›
  4. Voedselverspilling

Voedselverspilling


Van 8 tot en met 14 september vond de Verspillingsvrije Week 2025 plaats. Een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waar de provincie Noord-Brabant partner van is. Tijdens deze week, die op maandag 8 september werd geopend door Koningin Maxima, was er extra aandacht voor houdbaarheid. Er belandt namelijk nog te veel eten en drinken onnodig in de prullenbak. Elk jaar moedigen we tijdens de Verspillingsvrije Week de inwoners van Brabant aan om geen eten weg te gooien.

Voorkom voedselverspilling

In de landbouw- en voedselketen gaat momenteel minstens 30% van het geproduceerde voedsel verloren – op het land, in de winkels en bij mensen thuis. De provincie Noord-Brabant zet zich actief in om voedselverspilling terug te dringen, met als ambitie om in 2030 de verspilling gehalveerd te hebben ten opzichte van 2015.

Waarom minder verspillen belangrijk is:

  • Minder uitstoot van broeikasgassen
  • Bijdrage aan het behalen van klimaatdoelstellingen
  • Stimulering van een circulaire economie
  • Minder landgebruik en behoud van biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied)
  • Minder afhankelijkheid van wereldwijde grondstoffen
  • Een veerkrachtig voedselsysteem met voldoende goed voedsel voor iedereen

Voedselverspilling raakt aan veel maatschappelijke uitdagingen in Brabant, zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom vindt de provincie dit een belangrijk thema.

Doe mee – ook thuis!

We verspillen meer dan we denken. 81% Van de Nederlanders denkt (veel) minder te verspillen dan gemiddeld. Daarmee wordt het eigen verspilgedrag onderschat. Gelukkig geeft ook vrijwel iedereen aan hun best te willen doen om zo weinig mogelijk te verspillen. Inzicht hebben in hoeveel je eigenlijk weggooit, en wat de oorzaak is, kan helpen bij het voorkomen hiervan. Gemiddeld wordt er thuis zo’n 33 kilo per persoon per jaar verspild. Voor alle Nederlanders samen zijn dat 23 miljoen maaltijden per week! Vooral brood wordt vaak weggegooid. Iedere dag komen ca 700.000 (!) broden te veel uit de ovens van bakkerijen in Nederland. Er is dus nog veel te winnen.

Het verschil tussen de houdbaarheidsdatums

Een makkelijke en effectieve manier om minder te verspillen is door te letten op de verschillende houdbaarheidsdatums. Er zijn twee soorten: een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) of een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). De ‘ten minste houdbaar tot’-datum gaat over kwaliteit: het product is vaak nog goed na datum. Het is belangrijk om te vertrouwen op je zintuigen: kijk, ruik en proef. De ‘te gebruiken tot’-datum gaat over veiligheid: gebruik het product uiterlijk op de datum, en daarna niet meer. Dan kunnen er namelijk ziekteverwekkers in zitten.

De beste manier om verspilling tegen te gaan, is natuurlijk voorkomen dat een product over de datum raakt. Eet je producten op tijd op of vries ze in, dan zijn ze vaak nog maanden goed te bewaren. Je kunt een product met een ‘te gebruiken tot’-datum ook nog voor of op de datum bereiden en vervolgens goed afgesloten, gekoeld bewaren, dan verleng je de houdbaarheid met 2 dagen. Twijfel je over waar en hoelang je een product het beste bewaart, bekijk dan de Bewaarwijzer.

Kijk voor meer informatie ook op samentegenvoedselverspilling.nl.

Brabants bedrijf gaat voedselverspilling tegen

Het Helmondse bedrijf Bodec wil voedselverspilling tegengaan door voedsel beter en langer houdbaar te maken. Hiervoor ontwikkelen ze apparatuur waarmee de industrie hun processen kan verduurzamen. Eén van deze technieken is Radio Magnetic Freezing. Deze techniek vriest voedsel gelijkmatiger in, waardoor smaak, structuur en voedingsstoffen beter behouden blijven. RMF verbruikt minder energie dan traditionele vriesmethoden en maakt reststromen bruikbaar.

youtube

Beleidsthema's

Beleidsthema's
  • Biologisch in Brabant
  • Boer en samenleving
  • Eiwittransitie
  • Extensiveren
  • Kennis en Onderwijs
  • Mest
  • Natuurinclusieve landbouw
  • Voedselverspilling

Twee familiebedrijven redden paprika’s

Een verhaal uit de praktijk over twee bedrijven die samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan.

Lees het praktijkverhaal

Infographic: voedselverspilling

In het kader van de Verspillingsvrije Week 2025 hebben wij een infographic ontwikkeld. Hiermee laten we zien hoeveel voedsel er wordt verspild, wat de impact hiervan is, wat we kunnen besparen en wat je zelf kunt doen om minder voedsel te verspillen.

Infographic Voedselverspilling 2025 (pdf, 950 kB)

Websites

  • Brabant.nl
  • Brabant Magazine

Over deze site

  • Archief website brabant.nl
  • Toegankelijkheid
  • Cookies op deze site
  • Privacyverklaring
  • Informatiebeveiliging
  • Sitemap

Landbouw en voedsel Brabant

Brabant werkt samen aan slimme landbouw en duurzaam voedsel

Volg ons

  • Instagram
  • X
  • Facebook
  • LinkedIn