Deze video gaat over #DFW2023: Tuinieren en bakken met twee gedeputeerden. ‘Weet wat je eet’

Door zelf met een moestuin aan de slag te gaan, wordt de keten van eten heel tastbaar. Je ziet wat er nodig is om de oogst te doen slagen.

Oogsten en bakken met bestuurders

Tijdens Dutch Food Week namen Brabantse gedeputeerden Marc Oudenhoven en Hagar Roijackers de tijd om in de moestuin van de provincie te oogsten en te planten, terwijl de camera meedraaide. Daarmee zetten ze Dutch Food Week ook bestuurlijk in het zonnetje.

Samen hebben ze knoflookteentjes geplant, die straks rond juni als eerste groente in 2024 geoogst kunnen worden. Daarna hebben ze paprika, pepers en peterselie geoogst. Tien meter verderop (als dat geen eten van dichtbij is?), bakten ze daarmee een omelet in het bedrijfsrestaurant van het provinciehuis. Daarbij probeerden Marc Oudenhoven en kok Sakis elkaar van het beste bakproces te overtuigen.

'Weet je wat eet,' het credo van de Dutch Food Week, is daarbij weer mooi benadrukt. In het filmpje is het uiteindelijke resultaat van de kookkunsten te zien.

Dutch Food Week en de provincie

Van 7 tot en met 14 oktober staan we tijdens Dutch Food Week in heel Nederland met elkaar stil bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven.

De provincie Noord-Brabant is een belangrijke partner van Dutch Food Week. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur. Lees meer over Dutch Food Week in Brabant .