Innovatiecoalitie Scale up Plant


In Brabant bouwen we aan de voedselketen van de toekomst: duurzaam, gezond en gebaseerd op plantaardige eiwitten. Binnen de Innovatiecoalitie Scale Up Plant werken bedrijven, fieldlabs en kennisinstellingen samen aan slimme technieken om plantaardige producten te maken van reststromen. Reststromen zijn de overgebleven delen van planten of voedsel die normaal gesproken worden weggegooid.

Toch kunnen we waardevolle stoffen uit die reststromen halen, bijvoorbeeld door fermentatie of zogenoemde extrusie. Zo ontstaan nieuwe producten uit reststromen die voedzaam zijn, goed smaken maar ook beter zijn voor het milieu. De provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), REWIN en andere partners bundelen hun krachten om Brabant te laten uitgroeien tot de plek voor plantaardige voedselinnovatie in Europa.

Wat levert dit op voor de Brabander?

Brabanders profiteren van duurzamer en gezonder voedsel, meer werkgelegenheid en betere opleidingskansen. Studenten vinden stageplekken in innovatieve labs en bedrijven ontwikkelen nieuwe producten op Brabantse bodem. Reststromen uit de landbouw krijgen waarde als grondstof voor voedsel, cosmetica of verpakkingen. Zo dragen we bij aan een betaalbaar, circulair en gezond voedselsysteem – van boer tot bord.

De provincie zorgt ervoor dat bedrijven, onderzoekers en scholen samenwerken. Samen met partners investeert de provincie in nieuwe machines, proeflocaties en opleidingen.Zo bouwen we samen aan een sterk en slim voedselnetwerk in Brabant.

Innovaties in 2025 en doelen tot en met 2027

In 2025 versterken we de samenwerking tussen vier Brabantse fieldlabs: Food Tech Brainport, GPEC, DAB en Side Stream Innovation Valley. We investeren in apparatuur waarmee bedrijven plantaardige ingrediënten kunnen maken en testen. Ook starten we opleidingen over voeding en procestechnologie, zodat er genoeg goed opgeleide mensen beschikbaar zijn. Startups en kleine bedrijven kunnen gebruikmaken van speciale regelingen, zoals vouchers, om hun ideeën verder te ontwikkelen. Daarnaast zorgen we voor meer bekendheid, zodat bedrijven uit binnen- en buitenland weten wat Brabant op het gebied van plantaardig voedsel te bieden heeft.

Met deze stappen versterken we de plantaardige keten in Brabant. Richting 2027 streven we naar:

  • 25% meer banen in food processing in Brabant
  • Vestiging van 10 nieuwe bedrijven in of rond de fieldlabs
  • Minstens 5 agrifood-startups groeien door tot zelfstandig bedrijf
  • Twee tot drie nieuwe opleidingen voor beroepen zoals operator voeding & technologie
  • Verdubbeling van het aantal studenten in agrifood-opleidingen
  • Minstens vier nieuwe oplossingen voor grondstofvervanging, zoals alternatieven voor soja in veevoer

Contact

Wil je ook bijdragen aan een toekomstbehendige Brabantse economie en ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem contact op via [email protected]