“Al langere tijd vond er op Mooi Schipborg nog nauwelijks recreatie plaats”, geeft Luinge aan. “Daarom besloot de gemeenteraad in 2016 te onderzoeken of er een bestemmingswijziging mogelijk was.” Inmiddels ziet VvE voorzitter Jaap Verhulst dat de transformatie naar een woonbestemming zijn voltooiing nadert. “Het gaat nu om de laatste eindje. Maar het was wel een langdurig en complex proces”, verzucht hij.

Woningen verplaatsen

De gemeente stelde wel voorwaarden aan een bestemmingswijziging. Zo moesten de woningen uiteraard voldoen aan het Bouwbesluit en de brandveiligheid moest op orde zijn. Dat laatste was wel een ‘dingetje’: sommige woningen stonden te dicht op elkaar. Een andere kwestie was de houtwal: de gemeente wilde niet dat die verstoord werd door woningen. Het betekende dat een aantal woningen verplaatst moest worden. Dankzij maatwerk en solidariteit onder de gezamenlijke eigenaren is voor die woningen een oplossing gevonden.

Kostenstijging

“Er is ook maatwerk geleverd in financieel opzicht voor mensen die de kosten van transformatie niet direct kunnen betalen”, vertelt Verhulst. “Want niet iedereen kan de kosten voor het aanpassen van de eigen woning zo maar ophoesten, net als de kostenstijging van de collectieve voorzieningen die gepaard gaan met een bestemmingswijziging. Als VvE proberen we iedereen binnenboord te houden. Ik ben blij met ons team van fantastische, kundige bestuursleden.”

Eigendomswissel

“Een klein aantal woningen blijft in recreatief gebruik”, aldus Verhulst. “Vindt er echter een eigendomswissel plaats, dan vervalt die recreatieve functie en zullen ook die woningen een ‘permanente woonstatus’ krijgen en zullen ze moeten voldoen aan de bouwregels voor permanente woningen.”

Sociale aspect

“In 2021 zijn er dusdanige stappen gezet dat we nu kunnen beginnen met het opstellen van een anterieure overeenkomst. Dat is een grondexploitatieovereenkomst die je sluit voor de vaststelling van een exploitatieplan”, vervolgt Verhulst. Luinge: “Als gemeente brengen we geen vereveningskosten in rekening. Het verplaatsen en aanpassen van de woningen kost nog veel geld en de eigenaren moeten ook alle kosten voor het aanpassen van het terrein en de infrastructuur betalen. Als gemeente verliezen we het sociale aspect niet uit het oog.”

Capaciteit

Dat een transformatieproces een kwestie van lange adem is, is een understatement. “Het vergt enorm veel tijd en individuele aandacht”, geeft Verhulst aan. “En het ontbrak ons ook wel aan capaciteit”, erkent Luinge. “Bovendien moet je kennis opbouwen. Idealiter zet je één man op zo’n project. Gelukkig konden we de TaskForce van Vitale Vakantieparken Drenthe inzetten. Die trad op als het spreekwoordelijke oliemannetje.” Nu is het afwachten of de gemeenteraad zal instemmen met het nieuwe bestemmingsplan.

Bron: vitalevakantieparkendrenthe.nl