Deze video gaat over Start Brabantse Oogstdriedaagse

Dit gebeurde in het Vughtse De Gement. De Gement is een poldergebied in Vught waar Natuurmonumenten verhouting wilt tegengaan om de heide weer een kans te geven. Om te voorkomen dat alle berken, wilgen en populieren op deze prachtige locatie verloren gaan, steken de vrijwilligers van Meer Bomen Nu ze handmatig uit om ze een tweede leven te geven. Tijdens de oogstdriedaagse zijn op diverse plekken in Brabant zo’n 25.000 bomen geoogst die elders zullen worden herplant. 

"In Brabant staan we voor een serieuze uitdaging met het ontwikkelen van nieuwe natuur. En wat is het dan mooi om gebruik te maken van jonge inheemse boompjes, die door onze natuur zelf wordt voortgebracht. Ik ben blij met zo’n initiatief van Meer Bomen Nu en met alle vrijwilligers die dat mogelijk maken," aldus gedeputeerde Hagar Roijackers.

Meer Bomen Nu: handen uit de mouwen

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met Caring Farmers. Meer Bomen Nu verzamelt overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht bij het pad en worden anders gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken of te stekken, dan wel 'oogsten', kunnen we Nederland versnelt vergroenen. Dit jaar ondervindt de campagne veel bijval van gemeenten, bedrijfsleven en provincies waaronder de provincie Noord-Brabant. Samen (ver)plant Meer Bomen Nu jaarlijks 1 miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit.

Contact Brabantse bomen

Start Brabantse Oogstdriedaagse