Deze openstelling is mede gericht op bosrevitalisatie voor specifieke Noord-Brabantse natuurgebieden.

  • De openstelling vindt plaat vanaf 1 februari tot 1 april 2024
  • Het subsidieplafond is € 3.157.000
  • Het drempelbedrag per projectaanvraag is € 125.000
  • 100% van de subsidiabele kosten worden vergoed (geen aanvullende cofinanciering nodig)

Doel van de subsidieregeling?

De subsidieopenstelling is gericht op maatregelen die zich richten op het herstellen van natuurbossen die door stikstofdepositie zijn aangetast. Daarnaast richt de openstelling zich op het beter weerbaar maken van deze natuurbossen op zandgronden tegen toekomstige stikstofdepositie. 

Waarom nu?

De subsidieopenstelling wordt over ongeveer 1,5 maand opengesteld met een openstellingstermijn van 2 maanden. Daarna wordt er pas weer een subsidieopenstelling verwacht vanaf februari 2025. Dus voor de uitvoering vanaf dit jaar is dit een kans. 

Waarvoor kan subsidie worden aangevraagd?

Er kan subsidie aangevraagd worden voor projecten die gericht zijn op bosrevitalisering ten behoeve van het behoud en herstel van bedreigde soorten en hun leefgebied die door stikstofuitstoot uit de landbouw zijn aangetast. Het betreft maatregelen die gericht zijn op natuurbos op zandgronden. De regeling maakt een onderscheid in bossen op arme zandgronden en bossen op rijkere gronden. Er zijn 3 onderdelen waar subsidie voor kan worden verstrekt: 

  • herstel van de hydrologie
  • herstel van de mineralenhuishouding
  • bosomvorming.

Meer informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de regeling en subsidietechnische vragen kunt u contact opnemen met Stimulus Programmanagement via glb@stimulus.nl of bel naar 040 237 59 04. 
De subsidievoorwaarden zijn dinsdag 12 december door GS vastgesteld. Hierbij is zowel de regeling als geheel meegenomen als het onderdeel niet productieve investeringen niet landbouwbedrijven, wat het meest relevant is.

Contact Brabantse bomen

Openstelling GLB-subsidie mede gericht op bosrevitalisatie Brabant