Agrifoodpluim
Brabant wil zich ontwikkelen van grootste voedselproducent van Nederland tot een van de meest duurzame en innovatieve agrofoodregio’s van Europa. Om dit te bereiken stimuleert de provincie dat er geproduceerd, verwerkt en geconsumeerd wordt met maximale aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn, natuur en milieu. Daarnaast stimuleert zij de ontwikkeling van nieuwe producten, productiemethoden en verdienmodellen.
Vier keer per jaar zet de provincie met de Agrifoodpluim een initiatief in het zonnetje dat zich onderscheidt in verduurzaming en/of innovatie. Dit kan een activiteit van een organisatie zijn of een specifiek onderdeel, zoals een project of product met als doel anderen in de sector te inspireren en enthousiasmeren om het voorbeeld te volgen.
We kijken voor de Agrifoodpluim naar de volgende criteria:
- Er is een mooie stap gezet op weg naar verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering
- Natuur wordt betrokken in de bedrijfsvoering
- Het bedrijf is een goed voorbeeld van vernieuwing of innovatie, in het klein of in het groot
- Pluspunt is een goede relatie met de consument
- De stap(pen) die het bedrijf zet is/zijn een inspiratiebron voor anderen
Heb je zelf een favoriete kandidaat? Geef aan waarom je vindt dat juist deze agrariër het verschil maakt.
Uitgereikte pluimen
Hieronder een overzicht van de recent uitgereikte Agrifoodpluimen.
Meer begrip kweken tussen boer en maatschappij: dat is de missie van ‘Land van Cuijk Boert Bewust’.
Duynie ontvangt de Agrifoodpluim vanwege zijn toonaangevende bijdrage aan circulariteit in de voedselketen.

Eric en Karin Lamers krijgen van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim.