Ga naar de inhoud
logo_provincie_noord-brabant (naar homepage)
Zoeken
Landbouw en voedsel
  • Home
  • Actueel
  • Beleidsthema's
  • Innovatie en praktijk
  • Subsidies en ondersteuning
  • Samenwerkingsverbanden
  • Contact
  1. Home ›
  2. Actueel ›
  3. Uitgelicht ›
  4. Samen werken aan goed eten

Samen werken aan goed eten


Bewustwording over eigen eetgedrag en de invloed daarvan op de voedselketen vraagt om samenwerking en vernieuwing. De Brabander heeft als consument invloed op de voedselketen en het landschap dat daaruit voortkomt. Met wat je eet en elke euro die je als consument uitgeeft, bepaal je in feite hoe de wereld eruitziet. Het is belangrijk dat meer Brabanders dit beseffen en dat ze handvatten krijgen om daarin bewuste keuzes te maken.

De provincie brengt producenten en consumenten dichter bij elkaar. We delen kennis, ondersteunen initiatieven en stimuleren samenwerking. Zo ontstaat meer inzicht en begrip over waar ons voedsel vandaan komt.

Verantwoord produceren en bewust consumeren

Door vernieuwende samenwerking ontstaan waardevolle en innovatieve ideeën. Dat begint al in projecten in het onderwijs, waar kinderen leren over voedsel. Ook werken we samen met onderwijsinstellingen om toekomstige professionals in de landbouw- en voedselketen klaar te stomen voor morgen. Zo groeien nieuwe concepten, producten en diensten. Ons doel: een duurzame toekomst waarin we trots zijn op de Brabantse landbouw en voedselketen, en waarin verantwoord produceren en bewust consumeren centraal staan.

Hoe werken we in Brabant samen aan goed eten? Een inkijkje krijg je op deze pagina. Te beginnen met jonge agrariërs.

Voedselmakers van de toekomst

De uitdagingen waar (aankomende) agrariërs voor staan zijn groot. Ze hebben impact op zowel de voedselproductie binnen Noord-Brabant als op de leefomgeving van burgers. Hoe kunnen we de toekomst gezamenlijk vormgeven? De provincie blijft graag in gesprek. Een voorbeeld daarvan is te zien in de video, gemaakt in september 2025.
provincienoordbrabant.bbvms

Dutch Design Week

Jaarlijks is de provincie present bij de Dutch Design Week. In 2025 onderzochten we in ons 'Co/Lab Hungry for Change' hoe de voedselomgeving mensen kan helpen om vanzelf gezonder en duurzamer te eten.

Social designer Emma Cherim is één van de bedenkers van het Co/Lab. "Het is eigenlijk een beetje naïef om te denken dat we mensen gezonder en duurzamer laten eten met alleen kennis en bewustwording. Want 95% van wat we eten, kiezen we op de automatische piloot.” Wat leren we hiervan?

Hoe kiezen mensen hun voedsel? 🥐

Tijdens de Dutch Design Week spraken we met social designer Emma Cherim. Lees het artikel via de link hieronder.

Hoe gedragsontwerp kan helpen bij gezonder en duurzamer eten

Studenten storten zich op voedselverspilling

In opdracht van de provincie Noord-Brabant en een aantal partners ontwikkelen vijf studentengroepen van Avans Hogeschool creatieve concepten om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Als we met iets goeds komen, wordt er echt iets mee gedaan.’

Lees artikel

Agrifoodpluim

Meer begrip kweken tussen boer en maatschappij: dat is de missie van ‘Land van Cuijk Boert Bewust’. De provincie Noord-Brabant waardeert het succesvolle initiatief met een Agrifoodpluim. ‘Als je niet zelf gemotiveerd bent om de verbinding te zoeken, gaat het niet werken.’

provincienoordbrabant.bbvms
Hoe kan je verbinding zoeken met de maatschappij? Hugo Bens vertelt.

Week van ons Eten

Van 4 tot en met 11 oktober 2025 vond De Week van Ons Eten plaats. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij onze voeding. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens De Week van Ons Eten zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend! Door heel het land vinden tal van activiteiten plaats. Een leuk voorbeeld daarvan is het Pluk & Oogst feest. Daar werd de Agrifoodpluim uitgereikt.

youtube

Websites

  • Brabant.nl
  • Brabant Magazine

Over deze site

  • Archief website brabant.nl
  • Toegankelijkheid
  • Cookies op deze site
  • Privacyverklaring
  • Informatiebeveiliging
  • Sitemap

Landbouw en voedsel Brabant

Brabant werkt samen aan slimme landbouw en duurzaam voedsel

Volg ons

  • Instagram
  • X
  • Facebook
  • LinkedIn