Voorkom voedselverspilling tijdens de Verspillingsvrije Week 2025

8 september 2025Landbouw en voedselBevat visueel element: Foto

Van 8 tot en met 14 september is de Verspillingsvrije Week 2025. Een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waar de provincie Noord-Brabant partner van is. Tijdens deze week, die op maandag 8 september wordt geopend door Koningin Maxima, is er extra aandacht voor houdbaarheid. Er belandt namelijk nog te veel eten en drinken onnodig in de prullenbak. Tijdens de verspillingsvrije week moedigen we de inwoners van Brabant aan om geen eten weg te gooien.

In de landbouw- en voedselketen gaat momenteel minstens 30% van het geproduceerde voedsel verloren – op het land, in de winkels en bij mensen thuis. De provincie Noord-Brabant zet zich actief in om voedselverspilling terug te dringen, met als ambitie om in 2030 de verspilling gehalveerd te hebben ten opzichte van 2015.

Waarom minder verspillen belangrijk is

  • Minder uitstoot van broeikasgassen
  • Bijdrage aan het behalen van klimaatdoelstellingen
  • Stimulering van een circulaire economie
  • Minder landgebruik en behoud van biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied)
  • Minder afhankelijkheid van wereldwijde grondstoffen
  • Een veerkrachtig voedselsysteem met voldoende goed voedsel voor iedereen

Voedselverspilling raakt aan veel maatschappelijke uitdagingen in Brabant, zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom vindt de provincie dit een belangrijk thema.

Doe mee – ook thuis!

We verspillen meer dan we denken. 81% Van de Nederlanders denkt (veel) minder te verspillen dan gemiddeld. Daarmee wordt het eigen verspilgedrag onderschat. Gelukkig geeft ook vrijwel iedereen aan hun best te willen doen om zo weinig mogelijk te verspillen. Inzicht hebben in hoeveel je eigenlijk weggooit, en wat de oorzaak is, kan helpen bij het voorkomen hiervan. Gemiddeld wordt er thuis zo’n 33 kilo per persoon per jaar verspild. Voor alle Nederlanders samen zijn dat 23 miljoen maaltijden per week! Vooral brood wordt vaak weggegooid. Iedere dag komen ca 700.000 (!) broden te veel uit de ovens van bakkerijen in Nederland. Er is dus nog veel te winnen.

Het verschil tussen de houdbaarheidsdatums

Een makkelijke en effectieve manier om minder te verspillen is door te letten op de verschillende houdbaarheidsdatums. Er zijn twee soorten: een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) of een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). De ‘ten minste houdbaar tot’-datum gaat over kwaliteit: het product is vaak nog goed na datum. Het is belangrijk om te vertrouwen op je zintuigen: kijk, ruik en proef. De ‘te gebruiken tot’-datum gaat over veiligheid: gebruik het product uiterlijk op de datum, en daarna niet meer. Dan kunnen er namelijk ziekteverwekkers in zitten.

De beste manier om verspilling tegen te gaan, is natuurlijk voorkomen dat een product over de datum raakt. Eet je producten op tijd op of vries ze in, dan zijn ze vaak nog maanden goed te bewaren. Je kunt een product met een ‘te gebruiken tot’-datum ook nog voor of op de datum bereiden en vervolgens goed afgesloten, gekoeld bewaren, dan verleng je de houdbaarheid met 2 dagen. Twijfel je over waar en hoelang je een product het beste bewaart, bekijk dan de Bewaarwijzer.