Mannus Smit wint Challenge chef-kok BEANMEAL
De provincie Noord-Brabant wil concrete stappen zetten in de versnelling van de eiwittransitie. Een van deze stappen is de Challenge chef-kok BEANMEAL 2025-2026, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Tijdens deze challenge werden chef-koks werkzaam bij Brabantse cateraars uitgedaagd om een plantaardig gerecht te creëren met bonen van eigen bodem. De winnaar is nu bekend: chef-kok Mannus Smit overtuigde de jury met zijn gerecht “Boonus van Mannus”.

Challenge BEANMEAL
De eiwittransitie gaat over de verschuiving van consumptie van minder dierlijke naar meer plantaardige eiwitten. Het versnellen van deze transitie is essentieel voor een duurzaam, gezond en toekomstbestendig voedselsysteem. Plantaardige eiwitten, zoals bonen, noten, granen en groenten spelen hierin een belangrijke rol. De provincie zet daarom in op initiatieven die deze transitie zichtbaar en tastbaar maken, zoals de Challenge chef-kok BEANMEAL .
Op 8 oktober hebben vier finalisten hun gerecht bereid voor een deskundige jury, bestaande uit Danny Jansen, Sharon de Miranda en Ingeborg Haagsma-Boels.
Een ode aan de boon
De jury was onder de indruk van het hoge niveau en de creativiteit van alle gerechten. Elke gerecht liet op eigen wijze zien hoe veelzijdig en inspirerend bonen kunnen zijn. Het winnende gerecht van Mannus Smit werd geprezen om de veelzijdige verwerking van bonen, de uitgebalanceerde smaakcombinaties, herkenbare structuren en de frisse toevoeging van venkel. Het gerecht is niet alleen restaurantwaardig, maar ook thuis heel goed te bereiden. “Een ode aan de boon en een gerecht dat je elke dag zou willen eten,” aldus de jury.
Als blijk van waardering ontving Mannus Smit een kunstwerk en een oorkonde. De hoofdprijs is dat zijn gerecht wordt geserveerd tijdens het openingsdiner van BEANMEAL 2026 op 9 februari 2026 bij Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom. Het gerecht wordt daar uitgeroepen tot hét Brabantse icoon-gerecht, met een plek in horeca, kantines en keukens thuis.
In onderstaande video ontvangt Mannus Smit zijn prijs uit handen van juryvoorzitter Danny Jansen:
Meer plantaardig op het bord
Met deze challenge laat Brabant zien dat plantaardig eten niet alleen duurzaam en gezond is, maar ook inspirerend en smaakvol. Juist de cateringsector speelt in het versnellen van de eiwittransitie een sleutelrol: met duizenden maaltijden per dag kan zij de eiwittransitie zichtbaar en versneld laten plaatsvinden. Zo werkt Brabant samen met partners in de keten aan een klimaatpositieve toekomst met meer plantaardig op het bord.