Brabantse Slagers experimenteren met plantaardig: de hybride gehaktbal

20 oktober 2025Landbouw en voedselPartner voedselketenBevat visueel element: Foto

Drie Brabantse slagers hebben op woensdag 8 oktober een hybride gehaktbal gepresenteerd. Deze slagers gingen tijdens de Week van Ons Eten de uitdaging aan om een hybride bal te maken van vlees gecombineerd met minimaal 30% verse, lokale tempeh. Tempeh is een gefermenteerd product van sojabonen, met een nootachtige smaak.

Experiment

Klanten konden de bal op 8 oktober proeven in de drie slagerijwinkels (in Hank, Wijk en Aalburg en Veen). Ze konden hun mening achterlaten op stemkaartjes. Het hybride vlees is nog niet te koop, het ging om een experiment om de behoefte bij de consument te onderzoeken. Het experiment valt onder het Regio Deal West- Brabant-project “Plantaardig van Boer tot Bord”. Met dit project wil men een toekomstbestendig, duurzaam en regionaal voedselsysteem realiseren, waarin iedereen in de keten -van producent tot consument- profiteert.

Regionale samenwerking

Project Plantaardig van Boer tot Bord is een samenwerking tussen gemeente Altena en Schouten Europe, Kraaiveld Services, Campus Almkerk, HAS Green Academy, Avans Hogeschool, Maaswaarden Ouderenzorg en petit restaurant Zo’ndag Werkendam.

Het project maakt deel uit van de Regio Deal West-Brabants Welvaren, waar de provincie Noord-Brabant ook deel van uitmaakt. Hierin investeren het Rijk en regionale partners samen in de leefbaarheid, innovatie en toekomst van de regio.