Samen elektriciteit opwekken met waterkracht

Mede-eigenaar zijn van een waterkrachtcentrale en je eigen groene energie opwekken. Voor 170 huishoudens in het Dommelgebied realiseren we dat sinds vorig jaar met waterkrachtcentrale de Dommelstroom.

Een droom die vijf jaar geleden ontstond tijdens een wandeling met mijn zoon en kleindochter langs de Dommel. Deze rivier heeft een stuw die in de jaren 50 van de vorige eeuw is aangebracht. We liepen daar overheen, roken de geur van het water, zagen het naar beneden vallen en voelden de energie. ‘Daar willen we wat mee doen’ zeiden mijn zoon en ik tegen elkaar. Tel daarbij op dat wij alle twee een exacte achtergrond hebben en de energiewereld ons niet vreemd is en het idee voor de waterkrachtcentrale was geboren.

De eerste twee jaar waren we druk in de weer met het ontwerp. We spraken veel met het waterschap en allerlei deskundigen op het gebied van de waterbouw. Uiteindelijk kwamen we erachter dat een vijzelturbine de beste oplossing was voor de centrale. Dat betekent dat de schroef gaat draaien door het neervallende water. De draaiende beweging van de schroef wordt door een generator omgezet in elektriciteit. Je hebt dus geen brandstof nodig om de schroef in beweging te krijgen, waar dat bij andere waterkrachtcentrales vaak wel het geval is. Het is puur de kracht van het water die ons uiteindelijk elektriciteit oplevert.

Stap één was dus gezet. De volgende stap was het rondkrijgen van de financiering en de benodigde vergunningen. Een miljoen euro moesten we bij elkaar zien te krijgen. Met subsidiering van onder meer de gemeente en verschillende fondsen kwamen we tot 250.000 euro. De rest van het bedrag hebben we opgehaald via crowdfunding. Voor 150 euro konden particulieren een ledencertificaat kopen waarmee ze deeleigenaar werden van de waterkrachtcentrale. Daarbij konden ze er ook voor kiezen om de groene energie die de waterkrachtcentrale oplevert, af te nemen. De crowdfunding werd een groot succes. Maar liefst 500 particulieren leverden een financiële bijdrage, van wie een deel voor ons totale onbekenden waren. We kregen dan ook hartverwarmende reacties.  

Dat vind ik ook zo mooi aan dit project: het enthousiasme van anderen die mee willen doen.  Natuurlijk is het zo dat wij als Nederland nog lang niet vooroplopen als het gaat om duurzame energie, maar met zo’n initiatief als dit laat je op een symbolische manier zien dat het anders kan.
Dat je met elkaar een beetje kan bijdragen aan een duurzame samenleving. Want uiteindelijk zijn het alle kleine beetjes die helpen. 

En daarbij denk ik dat je zo’n initiatief als dit sneller voor elkaar krijgt als je het zelf oppakt dan als je dit doet als overheidsinstantie. Omdat je met een kleine groep verantwoordelijk bent. In ons geval waren wij lange tijd met zijn tweeën en zijn wij meer van het doen dan van het praten. Dat heeft ervoor gezorgd dat we snel konden doorpakken met nu een prachtige coöperatieve waterkrachtcentrale als resultaat.

Maar daar is wel een proces van vijf jaar heel hard werken aan vooraf gegaan. Dus mocht je rondlopen met een idee om duurzame energie op te wekken, maak dan ook het wilsbesluit om er echt voor te gaan. Je moet ergens die motor vinden in jezelf, anders is het niet vol te houden. En ook belangrijk: probeer het vertrouwen te wekken van je omgeving. Dus luister naar anderen en neem hun adviezen serieus. Dan krijg je langzamerhand de sympathie van je omgeving die je nodig hebt om verder te kunnen.

Jan Taks, initiatiefnemer coöperatieve waterkrachtcentrale De Dommelstroom

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links