Met elektrische auto's wereldrecord verbreken

Het begon ruim een jaar geleden. Ik werd de nieuwe voorzitter van de Rotary Club Eindhoven Eeckaerde. Een nieuw jaar, een nieuwe voorzitter en dat betekent dus ook een nieuw project voor het goede doel bedenken. Dit keer wilden we het wat groter aanpakken om de club meer op de kaart te zetten. Na een aantal brainstormsessies met enkele leden is daar de E-parade uit ontstaan: een poging om het wereldrecord langste stoet van elektrische voertuigen te doorbreken. Een evenement dat helemaal voldeed aan onze uitgangspunten.

We wilden namelijk iets doen rondom de thema’s duurzaamheid en klimaat. Onderwerpen die wij als club erg belangrijk vinden en waar naar onze mening veel meer aandacht aan moet worden besteed. Vooral vanuit de gedachte dat we voor de generatie na ons een aardbol willen achterlaten die leefbaar is. Door zo’n evenement als de E-parade vestig je daar nog eens extra de aandacht op. Daarnaast paste dit evenement goed bij onze regio. We zitten immers in een omgeving waar automotive een hot item is. Denk aan VDL en de Automotive Campus die zich hier hebben gevestigd. Bedrijven die bovendien allemaal veel doen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Het ei was dus gelegd, nu de uitvoering nog. Het doel was om het wereldrecord van 577 elektrische voertuigen in een stoet te verbreken. Onder het motto ‘willen is kunnen’ hebben we met vier man sterk een jaar lang intensief gewerkt aan de voorbereidingen. En toen het evenement naderde hebben ook alle 38 leden van onze club zich met hart en ziel ingezet. Ik vind het dan ook ontzettend knap dat wij als vrijwilligersorganisatie zo’n professioneel evenement als de E-parade voor elkaar hebben gekregen.

En dat met een geweldig resultaat. Want niet alleen hebben we met 746 elektrische voertuigen in een stoet het wereldrecord verbroken, er was ook heel veel belangstelling. Duizenden mensen zijn op het evenement afgekomen. Allemaal keken ze naar de bonte verzameling elektrische voertuigen die achter elkaar op de A270 bij Helmond reden.

We hopen dan ook dat we met dit evenement het elektrisch rijden weer een boost hebben gegeven. Dat mensen er toch weer eens serieus over gaan nadenken. En wellicht dat deze grote belangstelling bedrijven heeft gestimuleerd om meer te willen investeren in duurzaamheid.

En de opbrengsten? Die gaan naar een lespakket voor de jeugd, dat de Ontdekfabriek in Eindhoven gaat ontwikkelen. Kinderen kunnen zo kennis maken met techniek en duurzaamheid. Op deze manier hopen we dat steeds meer kinderen zich gaan bezighouden met duurzaamheid en de mogelijkheden die techniek hiervoor biedt. Een mooie investering in een duurzame toekomst.

Theo van Kroonenburg, voorzitter Rotary Club Eindhoven Eeckaerde

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links