Herwaardering van bestaand bos en motiveren voor aanleg van nieuw bos staan deze dag centraal. We presenteren de huidige boskwaliteit en dagen deelnemers uit om actief bij te dragen aan het aanleggen en gezonder maken van bossen.

  • We starten de dag met lezingen van onder andere gedeputeerde Hagar Roijackers en professor European forest resources Gert-Jan Nabuurs, gevolgd door de lunch en een wandeling.
  • In de middag kun je in 2 workshopsrondes kennis en inspiratie opdoen. Geef voor elke workshopronde 2 voorkeuren door in het aanmeldformulier.

Datum en tijdstip

  • Vrijdag 5 juli 2024 van 9.00-17.00 uur

Locatie

Voor wie?

Dit symposium is vooral bedoeld voor gemeenten, particuliere grondeigenaren, potentiële boseigenaren, terreinbeherende organisaties en boomkwekerijen, maar elke Brabander die met bos aan de slag wil en meer wil weten over het Actieplan Brabantse Bomen, is van harte welkom.

Programma

  • 9.30 Inloop
  • 10.00 Opening: Hagar Roijakkers - Gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied provincie Noord-Brabant
  • 10.15 Brabantse bossen, toen, nu en in de toekomst door Gert-Jan Nabuurs - Professor European forest resources Wageningen University and Research
  • 10.45 Bos van Oss: Dolf Warris - wethouder gemeente Oss
  • 11.00 Pauze
  • 11.30 Revitalisering Brabantse bossen: Etiënne Thomassen - Bosgroep ZuidNederland
  • 12.00 Nieuw bos: Nienke Welle – Bossenmakelaar – Stichting Probos
  • 12.30 Introductie Landgoed Gorp en Roovert: Harrie van Puijenbroek - eigenaar
  • 12:45 Lunch en start wandeling
  • 14.45 Workshop-ronde 1
  • 15.30 Pauze
  • 15.45 Workshop-ronde 2
  • 16.30 Borrel

Meld je direct aan

Workshops

Ronde 1:

Een stappenplan naar een vitaler bos met een gezonde bodem 

Goede kennis over de lokale omgevingsfactoren en de landschappelijke ligging geven belangrijke informatie over de kansen en knelpunten voor biodiversiteit en vitaliteit van een bos. Met een aantal te doorlopen stappen kunnen (noodzakelijke) beheer- en herstelmaatregelen doelmatig worden bepaald. (Door Leon van den Berg - Bosgroep-Zuid Nederland)

Naar (herstel van) biodivers en veerkrachtig natuurbos

Wat is een biodivers en veerkrachtig natuurbos? En waarom moeten we vooral de natuur weer aan het werk zetten en zelf minder gaan doen? In deze workshop gaan we in op de vraag wat natuurbos is in Nederland en hoe belangrijke functies en processen weer terug kunnen keren. (Door Jan ten Hoopen - Ark rewilding Nederland)

CO2-vastlegging in het Nederlandse bos: wat mogen we ervan verwachten?

Bossen horen een belangrijke rol te spelen in het tegengaan van klimaatverandering. Maar hoeveel mogen we ervan verwachten, en hoe wordt die CO2-vastlegging precies berekend? (Door Bas Lerink - WENR)

Natuurbranden in Brabant: Begrijpen en Beheersen

Natuurbranden zijn in ons dichtbevolkte land een groeiend risico. Leer tijdens deze workshop hoe we natuurbranden kunnen begrijpen en hoe we de risico's, zowel nu als in de toekomst, kunnen beheersen. (Door Ivo Verhaar & Harrie van Woerkum - Provincie Noord-Brabant, VRBZO Noord-Brabant en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost)

Meer Bomen Nu: samen voor circulair bosbeheer

Meer Bomen Nu mobiliseert inwoners om aan de slag te gaan met het vergroenen van hun eigen omgeving. Tijdens regulier bosbeheer worden er geregeld zaailingen verwijderd, waarvan de gezonde en inheemse exemplaren uitstekend een plekje kunnen vinden in startende voedselbossen, (gevel)tuinen, wijkinitiatieven, heggen en hagen. Een win-win situatie! Doe je ook mee? (Door Marga Witteman - Stichting Meer Bomen Nu)

Ronde 2:

Vernatten van bossen: een goed idee?

De voors en tegens van herstel van hydrologie in bossen. (Door Rob van der Burg - Bosgroep Zuid Nederland)

Plant goed! – een ontdekkingsreis naar geschikt plantsoen

In deze workshop gaan we samen op zoek naar beschikbare en geschikte bomen voor het aanplanten van Brabantse Bossen. (Door Gijs van de Sande - vdSande bosbeheer en ecologie - de Hulsdonk boomkwekerij)

Kun je in Nederland verdienen aan houtproductie?

Ontdek hoe Peppelhout (producent van hoogwaardige populieren houtproducten in bouw- en interieursector) eigenaren van populieren mee laat profiteren van de waarde die ontstaat in de houtketen. (Door Job Wittens - Stichting Peppelhout)

Bomenbeleid in het omgevingsplan: aan de slag met praktische handvaten voor nieuw bos

Bij uitbreiding van bos binnen jouw gemeente kan je tegen allerlei beperkingen aanlopen. Niet alleen juridisch maar ook praktisch. Welke grondsoort, hoe hoog staat het grondwater en waar liggen de ambities van de provincie? Hoe ga je daar als gemeente mee aan de slag? En wat leg je vast in het omgevingsplan? Aan de hand van een casus gaan we aan de slag met mogelijkheden in stedelijk gebied en landelijk gebied. (Door Joyce Verschoor - Brabantse Milieu Federatie)

Bos in Zicht

Wilt u een nieuw bos creëren op een locatie? In deze workshop navigeren we samen door de wirwar van aanduidingen, beperkingen en functies die op percelen liggen en verkennen we samen de mogelijkheden om uw bosdroom te realiseren. Zo houdt u in alle bureaucratische details zicht op bos! (Door Jiri van der Drift - Groen Ontwikkelfonds Brabant)

Contact Brabantse bomen

Bossensymposium: vrijdag 5 juli 2024