De sociale participatie is erop gericht om inwoners uit het gebied mee te laten profiteren van de opbrengsten van de windmolens die in dit gebied komen te staan. In een green deal is met de ontwikkelaars afgesproken dat 25 procent van de windmolens in eigendom komt van de lokale gemeenschap.

Twaalf aanbevelingen sociale participatie

De wijk- en dorpsraden zijn in het najaar van 2017 in verschillende sessies bijeengekomen. Uit deze sessies hebben de raden twaalf aanbevelingen gedestilleerd. Ze verzoeken om snel duidelijkheid te krijgen over welke bewoners er kunnen profiteren van de sociale participatie en waar de opbrengsten van de windmolens aan besteed kunnen worden. Ze vragen aan de provincie en gemeenten om de mogelijkheid te bieden dat deze opbrengst breder ingezet kan worden dan alleen voor maatregelen rond de opwekking van duurzame energie of energiebesparing. Ook maatregelen die bijvoorbeeld het zicht op een windmolen verminderen, zoals een rij bomen, zouden volgens de wijks- en dorpsraden uit de opbrengsten betaald moeten kunnen worden.

Energielandschap

Daarnaast dringen de dorps- en wijkraden er op aan om werk te maken van het idee om van het landschap langs de A16 een ‘groen-energielandschap’ te maken. Hier zou opwekking van duurzame energie gecombineerd kunnen worden met verbetering van het landschap.

De verschillende aanbevelingen zijn door de gedeputeerde en wethouders in ontvangst genomen en worden meegenomen in het proces van de komende tijd.


Zie ook

Reacties (1)

  1. G.J.W. Hogenkamp
    Rijsbergen 07-02-2018 20:40 uur

    Graag zou ik vernemen op welke manier ik vertegenwoordigd ben in het overleg van de wijkraden; welk jurudusch kader heeft deze opzet van wijkraden, waar ik als inwoner van Rijsbergen geen enkeke invloed op heb?

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.