Prijsvraag energielandschapIn een prijsvraag gaan de provincie Noord-Brabant en Nederland Boven Water op zoek naar unieke ideeën voor het gebied rond de A16 die deze beide eigenschappen in zich hebben.

Het landelijk gebied rond de A16 is een gebied vol potentie. Het is een prachtige omgeving om te wonen, werken en recreëren. De duurzame energieopgave vraagt ruimte en zal de komende jaren het landschap veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van windmolens in het gebied of aan zonneparken aan de rand van dorpen. Daarom dagen de provincie en Nederland Boven Water, geïnteresseerde partijen uit om ideeën te bedenken die zowel de duurzame energieopgave als het landschap ten goede komen.

Prijsvraag in 2 rondes

De prijsvraag loopt vanaf 1 december tot begin 2019 en is verdeeld in 2 rondes. In de 1e ronde wordt deelnemers gevraagd een visie op de opgave in te dienen. Een vakjury onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker beoordeelt de inzendingen.

Informatie over de prijsvraag vindt u via de website van Nederland Boven Water. Op 18 januari is een bijeenkomst waar potentiele inzenders vragen kunnen stellen over de eerste ronde van de prijsvraag, die sluit op 2 april. In de 2e ronde krijgen de maximaal drie winnende inzendingen die via de jury een bedrag van 15.000 euro om de ideeën uit te werken tot een structuurontwerp met uitvoeringsstrategie.
De winnaar van de prijsvraag krijgt een bedrag van 25.000 euro om de visie te realiseren. Nederland boven Water heeft ook aangegeven zich ervoor in te spannen dat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Verbinding met het gebied

Naast landschappelijke kwaliteit en een bijdrage aan de energievoorziening is ook draagvlak in het gebied een voorwaarde. Daarom zijn twee leden uit het gebied toegevoegd aan de vakjury. Voor het Brabantse deel zijn dat Christel Eversdijk, landschapsarchitect bij de gemeente Breda, en Dimph Rubbens, voorzitter van Energiecoöperatie Energiek Moerdijk. Bovendien willen we ook een aantal inwoners uit het gebied opnemen in de technische commissie, die de vakjury adviseert.

Meer informatie?

Meer weten over de prijsvraag? Kijk op nederlandbovenwater.nl


Reacties (5)

 1. Otto
  08-02-2018 12:32 uur

  De prijsvraag komt wel erg laat nu de plannen al in een gevorderd stadium zijn. Veel beter zou het zijn om duurzaam te investeren op plekken waar bewoners er geen hinder van ondervinden, zoals ver op zee, uit het zicht. Dit is tegenwoordig zelfs zonder subsidie te realiseren. Zoek verder door naar andere alternatieven, zoals opwekking van stroom door de beweging van water. Dit kan tegenwoordig ook vis-vriendelijk. Laat het gebied rond de A16 zoveel mogelijk leeg. Waardeer en respecteer een van de weinig overgebleven weidse uitzichten van Nederland!

 2. Erik Bruggink, Provincie Noord-Brabant
  08-02-2018 12:31 uur

  @Jan Schouw: De prijsvraag komt voort uit de reacties van omwonenden uit het verleden, dat het in het project Windenergie A16 zich
  alleen richt op de komst van windmolens, maar dat ook andere vormen van duurzame energieopwekking in de A16-zone
  een plek zouden moeten krijgen.
  Vandaar dat de provincie deze prijsvraag i.s.m. Nederland Boven Water heeft uitgeschreven.
  De lokale bevolking profiteert ook van de komst van windenergie, doordat voor het eerst 25% van de opbrengst
  ten goede komt aan lokale stichtingen die de energietransitie bevorderen. Deze gelden kunnen dus niet alleen worden aangewend om goede ideeën uit de prijsvraag te realiseren, maar ook voor andere goede lokale initiatieven voor de energietransitie.

 3. Reinout de Vries, Provincie Noord-Brabant
  07-02-2018 21:32 uur

  Over de kleur van de windturbines: die is wettelijk vastgelegd en moet lichtgrijs zijn. Dat is vanwege de meest voorkomende achtergrondkleur van de lucht in Nederland: ook lichtgrijs. Zo valt een windmolen het minste op. Van de wettelijke kleur mag dus niet worden afgeweken.

 4. Jan Schouw
  Breda 01-12-2017 16:21 uur

  Prijsvraag komt te laat om nog rol te kunnen spelen in windplannen A16. Dat is jammer, want de financiele lusten van de huidige plannen zullen nu voornamelijk bij commerciele partijen terecht komen. Een energielandschap is primair een landschap van en voor direct betrokkenen. Wij gaan meedoen onder de titel: hoe het energielandschap had kunnen zijn. :-)

 5. Han
  30-11-2017 16:38 uur

  Waarom maken ze de Windturbines vaak wit, een schutkleur die in de omgeving op gaat is optisch toch prettiger ?

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.