Van Wind A16 naar Energie A16

Dit is het moment dat het project niet langer over de inpassing van windmolens gaat, maar over de energietransitie. Ook de naam verandert nu van WindenergieA16 naar Energie A16.

Lokaal eigendom

Een deel van de windmolens is in lokaal eigendom. Zo kan geïnvesteerd worden in lokale energieprojecten die gaan over 2 onderwerpen: energie besparen en energie schoon opwekken. 3 lokale energiestichtingen in Drimmelen, Moerdijk en Zundert, 4 Bredase wijk- dorpsraden en de gemeenten helpen om de projecten verder te brengen. Het is de bedoeling dat iedereen aan de projecten kan meedoen.

Een aantal uitgangspunten van de projecten:

  • Het geld uit de windmolens wordt besteed binnen de gemeentegrenzen van de betreffende windmolens. Zo wordt het rendement van de Bredase windmolens besteed aan Bredase energieprojecten en het rendement van de Drimmelse windmolens aan Drimmelse. 
  • Iedereen in de gehele gemeente moet gedurende de draaitijd van de windmolens mee kunnen doen aan de projecten. Daarbij wordt begonnen met energieprojecten voor mensen die dichtbij een windmolen wonen. In principe worden energieprojecten altijd uitgevoerd voor een groter deel van de gemeenschap, niet voor een individu.
  • De projecten die uitgevoerd worden met investeringen vanuit de windmolens staan niet op zichzelf, maar dragen ook bij aan andere lokale energietransitieplannen (zoals de Regionale Energiestrategie West-Brabant).
  • Investeringen in energieprojecten zorgen voor energiebesparingen, die vervolgens weer kan leiden naar nieuwe investeringen. De ambitie is om op die manier een blijvende beweging lokaal op gang te krijgen.

Lokale Energie Agenda

In elke gemeente wordt een Lokale Energie Agenda (LEA) opgesteld waarin verschillende projecten staan. Omdat de windmolens 25 jaar draaien, worden projecten in deze tijdsduur opgestart en afgesloten is de agenda dan ook flexibel. Projecten waar nu over gesproken wordt in de 4 gemeenten gaan voornamelijk over:

  • Woningisolatie en zonnepanelen voor woningeigenaren en huurders
  • Zonnepanelen op daken waar meerdere omwonenden aan mee kunnen doen
  • Bewustwording en communicatie

Contact

Van Wind A16 naar Energie A16

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.