Handhaving norm geluiden en slagschaduw

De normen voor de komst van windmolens zijn wettelijk vastgelegd. Zo mag de geluidsbelasting op een gevel van de woning niet meer bedragen dan 47 dB Lden (een gemiddelde van de geluidsbelasting overdag, ’s avonds en ’s nachts) en mag die bovendien in de nacht niet boven de 41 dB Lden uitkomen. Voor slagschaduw geldt dat de norm ligt op 17 dagen per jaar 20 minuten slagschaduw op de gevel van de woning. Daarnaast gelden er ook eisen aan de lichtschittering.

Geluidsmetingen

De Omgevingsdienst is verantwoordelijk voor de handhaving van deze normen. Voor geluid geldt dat er al op 10 plekken in het gebied nulmetingen hebben plaatsgevonden. Deze metingen worden regelmatig herhaald als de molens gebouwd zijn. Zo weten we hoe de geluidsbelasting is toegenomen ten opzichte van de situatie waarin er geen windmolens stonden.

Kenniscafe

Voor meer informatie kunt u tevens de volledige strategie voor Monitoring en Handhaving downloaden. Verder organiseert de provincie een kenniscafé over dit onderwerp op 5 juni 2019. Hierover volgt te zijner tijd meer nieuws.

Contact

Handhaving norm geluiden en slagschaduw

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.