Margriet Wiering, Ketenregisseur: “Naober Drenthe richt zich met name op parken waar nog nauwelijks recreatie plaatsvindt, veel permanente bewoning voorkomt en signalen naar buiten komen van sociale problematiek en soms ook ondermijning en criminaliteit. Het project brengt in kaart wie waar precies woont, welke bedrijven er zijn gevestigd en wie ondersteuning behoeft van het sociaal domein.”

Integraal en multidisciplinair

“Vorig jaar is er veel werk achter de schermen verricht”, vertelt Rikus Jager, burgemeester van de gemeente Westerveld en tevens voorzitter van de Stuurgroep Naober Drenthe. “Daarbij moet je denken aan het inwinnen van kennis en informatie, maar ook aan het leggen van contacten tussen Vitale Vakantieparken Drenthe, de gemeenten, de Politie, het Openbaar Ministerie en instanties zoals de GGZ in Drenthe. We zijn al ver over de helft met het verbeteren en op orde brengen van de informatievoorziening, maar bij de aanpak van de parken staan we nog relatief aan het begin. Toch is een goed begin het halve werk. Zeker in dit geval, waar we integraal en multidisciplinair willen werken.”

Schimmige situaties

“Voor de goede orde: op de meeste Drentse vakantieparken is alles uitstekend georganiseerd”, nuanceert Jager. “Wij zijn vooral op zoek naar parken waar het toezicht op de bewoning en het gebruik van de recreatievoorzieningen in de loop van de jaren op de achtergrond is geraakt. Daar kunnen schimmige situaties ontstaan, die gunstig zijn voor mensen die onder de radar willen opereren. Mensen met sociale problematiek bijvoorbeeld zijn ontvankelijker voor criminaliteit, dus daar zijn we extra alert op. Als we criminele activiteiten tegenkomen, melden we die uiteraard aan politie en justitie. Die geven daar dan voorrang aan.”

Goed gesprek

“Mensen schrijven zich soms in als bewoner op een vakantiepark. De gemeente krijgt daar een melding van. Stel dat het betreffende park uitsluitend een recreatiefunctie heeft, dan stuurt de gemeente een brief om de bewoner uit te nodigen voor een goed gesprek. In Drenthe kiezen we daarbij voor ‘handhaven met een sociaal hart’. Dat wil zeggen dat we coulant zijn voor mensen die vanwege sociale problemen tijdelijk vervangende woonruimte zoeken. We geven ze dan toestemming om 4 tot 6 maanden op het park te verblijven. We doen dat op voorwaarde dat men actief op zoek gaat naar andere woonruimte en dat men de gemeente op de hoogte blijft houden.”

Bijvangst

“Er is dus sprake van lichte drang, maar als het nodig is ook van dwang. Uiteindelijk kunnen we zelfs een forse dwangsom opleggen, voor zowel huurder als verhuurder. Gelukkig is dat tot nu toe nog niet voorgekomen. De bijvangst van onze aanpak is dat we mensen met problemen eerder in kaart hebben en dus ook eerder kunnen begeleiden, waardoor we vaak veel ellende kunnen voorkomen. Gemeenten hebben immers ook de plicht om hun inwoners te helpen.”

Goede Naobers

“Vanuit Naober Drenthe gaan we ook in gesprek met parkeigenaren. We willen graag weten wat hun plannen zijn. Wil men het park transformeren en een andere functie geven? Bijvoorbeeld een permanente woonfunctie in plaats van een recreatiefunctie? Wil men het park juist vitaliseren en een nieuwe recreatieve functie geven? Of wil men er misschien vanaf? Bijvoorbeeld als men op leeftijd is en geen opvolging heeft. Wij denken mee en kijken op een integrale en multidisciplinaire manier naar de opties. Als goede naobers.”

Meer informatie

www.naober.nl

Bron: vitalevakantieparkendrenthe.nl