Joyce Hendriks bij haar huis in Baarle Nassau

Zomaar een dinsdagmiddag op De Hardel Hoeve. Eigenaresse Joyce Hendriks (32) wordt gefilmd, omdat ze De Groene Pluim heeft gewonnen, een landelijke prijs voor duurzaam ondernemen. Geen probleem, medewerkster Elma verzorgt samen met een jongere graag een rondleiding. “Kijk hier staan de paarden”, roept het meisje vrolijk. En even later: “Deze geitjes zijn gisteren pas geboren!” Ze dartelt blij rond. Elma licht bevlogen toe. “De Hardel Hoeve bestaat nu negen jaar. We hebben zo’n tachtig mensen die hier komen. Veel jongeren, maar ook kinderen en volwassenen. Sommigen komen vier dagen per week, anderen een dag in de maand. De mogelijkheden van en voor onze jongeren staan altijd centraal en ze helpen met alles mee.” En alles, dat is veel op De Hardel Hoeve. Behalve de vele dieren – van een konijnenhotel tot kalfjes – is er bijvoorbeeld een grote moestuin, een zwemvijver, een ijsmakerij en een perenhuisje gemaakt van de waterleidingbuizen uit de voormalige varkensstal. Ook op de camping met 25 plaatsen zijn de jongeren in touw. Aan de realisatie van een belevingstuin en een boerderijterras wordt op dit moment hard gewerkt. Iedereen weet wat zijn taak is en het is er gezellig.

Bevlogen raken

Lange tijd wilde ik de varkensboerderij van mijn ouders overnemen”, vertelt Joyce even later. “Ik ben hier de vierde generatie. Ooit was het een gemengd bedrijf, later had mijn oom koeien en mijn vader varkens. Mijn vader investeerde om tot 2024 door te kunnen, maar het bleek niet voldoende. Toen ik mijn droom kenbaar maakte, zei hij: ‘De varkenshouderij biedt weinig perspectief meer, ga toch een vak leren’. Toen ben ik de zorg ingegaan.” Joyce rondde de studie HBO Sociaal Pedagogisch Werk af. Op een dag nam Joyce haar ouders mee naar een zorgboerderij waar ze zelf enthousiast over was. En jawel, ook ouders Frans en Ria raakten bevlogen. “Ze werken nu volledig mee op De Hardel Hoeve. Ik woon met mijn partner Nick en onze twee zoontjes inmiddels op nummer 17, mijn ouders op 15a. We zijn buren. De voormalige koeienstal van mijn oom is verbouwd tot paardenbak voor de zorgboerderij.

De Hardel Hoeve heeft zo’n vijftien professionals in dienst, variërend van orthopedagogen tot sociaal werkers en een logopedist. Joyce: “We zijn een multidisciplinaire zorgboerderij waar de mogelijkheden voor onze jongeren altijd centraal staan. We doen alles samen met hen. Soms lijken we één grote familie. De dieren worden ingezet bij ervaringsgericht werk en door bijvoorbeeld ijs te maken en te verkopen wordt gewerkt aan maatschappelijke betrokkenheid.

Kennis en ervaring

Enkele jaren geleden was Wiet van Meel, deskundige van VABIMPULS, betrokken bij de sanering van een van de varkensstallen van vader Frans in Alphen. Via die weg leerde hij Joyce en haar zorgboerderij kennen. Ook voor De Hardel Hoeve werd een voucher aangevraagd bij VABIMPULS. “Wiet is een man met veel kennis en ervaring en een enorm netwerk”, vertelt Joyce. “Dat was precies wat ik nodig had. Samen hebben we veel gespard. Welke wensen liggen er? Wat kan er niet, wat is wel kansrijk? Keer op keer keken we met elkaar of alle mogelijkheden werden benut. Dat was heel waardevol.” Wiet zelf omschrijft zijn rol als die van ‘praatpaal en facilitator’. “Ik dacht zo breed mogelijk mee en pleegde af en toe een belletje naar de gemeente. De Hardel Hoeve probeert echt door te ontwikkelen en tot verbreding te komen. Ik bracht Joyce met de mensen in contact die haar daarbij konden helpen.

Wiet zorgde ervoor dat Rik Adriaans, specialist bij VABIMPULS, de benodigde omgevingsschetsen maakte waar gemeente Baarle-Nassau om vroeg. Ook bracht Wiet Joyce in contact met Anco Sneep van Food Up Brabant, dat zich bezig houdt met duurzame projecten binnen de agrifoodsector. De studenten van Anco kwamen tot een marketingplan voor horeca op De Hardel Hoeve en adviseerden over social media gebruik en samenwerking met lokale ondernemers. Om tot de benodigde bestemmingsplanwijziging te komen is Joyce geholpen door Helma Krijger van Van Dun Advies. “De weg naar die wijziging verliep aanvankelijk best moeizaam, maar is uiteindelijk helemaal goed gekomen”, vertelt Joyce.

Iedereen draagt bij

Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt op het terrein. Pa Frans zit op de tractor en maakt het erf gereed voor de aan te leggen belevingstuin met kruiden en een speeltuin. Ook moeder Ria is met haar creativiteit een drijvende kracht, zowel in het werken met jongeren als in de bouw en de tuin. Op het achterste gedeelte van het erf wordt gewerkt aan de realisatie van een boerderijterras. Ook komt er een streekwinkeltje. Alles zal mede gerund worden door de jongeren van de dagbesteding. “In augustus moet het klaar zijn, dat is het plan”, vertelt Joyce. Ze wordt gesteund door partner Nick. Hij is gestopt met zijn baan in loondienst om mee te werken aan de familiedroom. Op De Hardel Hoeve is hij nu de bouwopzichter. Eerder al werden de oude varkensstallen verbouwd tot kantoor en werkruimte. Ook is er een prachtige ‘snoezelruimte’ met waterbed en sterrenhemel voor kinderen en jongeren met prikkelverwerkingsproblematiek. “We doen alles zelf, van ontwerpen tot bouwen en verven. Dat past bij de filosofie van De Hardel Hoeve: dicht bij jezelf blijven. Iedereen kan bijdragen: klein of groot.;

Wiet noemt De Hardel Hoeve een mooi voorbeeld van het nieuwe, toekomstige boeren. “Ik denk dat VABIMPULS het traject hier versneld en versterkt heeft. Joyce beaamt dit: “In de persoon van Wiet dacht VABIMPULS met ons mee, waardoor kansen en mogelijkheden beter in beeld kwamen en concreet werden. Dat is ontzettend waardevol gebleken.

Contact VABIMPULS

Gezamenlijk op koers richting bestendige toekomst