Donderdag 21 oktober 2021 kunt u kiezen uit een aantal workshops. Daarnaast is er alle ruimte voor kennismaken, vragen stellen, ervaringen delen, uw mening geven en netwerken. Uiteraard rekening houdend met de dan geldende coronamaatregelen.
Kortom een actieve middag voor bestuurders en ambtelijke medewerkers, beleidsmakers, adviseurs, deskundigen, specialisten en belangstellenden. U bent van harte welkom!
- Wanneer: 21 oktober 2021 van 14.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
- Waar: EIGENTIJDSERF, Spreeuwelsedijk 9, 5091 KS Westelbeers
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Op dit digitale formulier kunt u ook aangeven welke workshops u wenst te volgen (zie het overzicht hieronder). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. U ontvangt een e-mail met een bevestiging van uw deelname, zodra wij uw inschrijving hebben ontvangen. Let op! Wees er dan snel bij, want vol=vol.
Workshops
Er zijn 2 rondes waarin u kunt kiezen uit de 8 onderstaande workshops.
1. Samen als één overheid naar de boer
De gebiedsgerichte benadering vanuit een actieve gemeente
De vraagstukken van veehouderijen (en de hiervoor te vinden oplossing) hebben effect op het toekomstperspectief van het gebied waarin zij gevestigd zijn. In deze workshop worden de ervaringen gedeeld over herontwikkeling via een gebiedsgerichte aanpak waarin gemeente, provincie en de betreffende agrarische ondernemers samenwerken. Een nog lopend traject, zeker niet zonder horten en stoten, maar wel vanuit een gezamenlijk erkende opgave.
2. VAB-deskundigen: empathisch en onafhankelijk
De conclusies na 4 jaar VABIMPULS
Een brede kijk en ruimte voor het opbouwen van een goede relatie zijn absolute voorwaarden om van meerwaarde te zijn voor agrarische ondernemers. Er wordt ingegaan op het proces dat deskundigen van VABIMPULS met de eigenaren van VAB’s doorlopen, de verschillen t.o.v. de reguliere adviespraktijk en de toegevoegde waarde hiervan voor de toekomst?
3. Stoppen met boeren? En dan..?
Rake vragen voor een nieuwe toekomst
Stoppen met boeren is één, bepalen waar je hart ligt is twee. Keuzes maken en perspectief zien is lastig. Aandacht voor deze besluitvorming en ondersteuning bij de overgang naar een nieuwe toekomst blijkt voor veel (stoppende) boeren een uitkomst. Hoe kan deze ruimte worden gecreëerd; helpen ontdekken waar de pijnpunten liggen en ontwarren van de knopen voor vooruitgang!
4. Opleiden voor de toekomst!
Hoe helpen studenten bij een leegstandsprobleem?
Een agrarisch ondernemer stopt met zijn varkenshouderij en de gebouwen komen daardoor leeg te staan. Studenten van HAS Hogeschool hebben in samenwerking met VABIMPULS de haalbaarheid van een herinvulling onderzocht. De ervaringen die zijn opgedaan in deze samenwerking en aanpak worden besproken.
5. Nieuwe bestemming met creativiteit en energie
Bijdragen aan de kwaliteit van het landelijk gebied
Locaties die vrijkomen op het Brabantse platteland krijgen nieuwe bestemmingen. Deze transitie is maakbaar met een goed plan en doorzettingsvermogen. In veel gevallen met een flinke verbetering van de omgevingskwaliteit. Als lokale overheid kun je leren van de VABIMPULS-praktijk en profiteren van de creativiteit en energie van eigenaren van vrijkomende locaties. Raak enthousiast en krijg inspiratie van mooie initiatieven.
6. Maatwerk als uitdaging voor beleid
De stap van systeemwereld naar leefwereld
Bijdragen aan de kwaliteit van het landelijk gebied. De plannen daarvoor passen lang niet altijd vanzelfsprekend in de geldende regelgeving. De VABIMPULS praktijk laat zien dat loskomen van de systeemwereld lukt, wanneer je bij de initiatiefnemer begint. Kan de beleidsontwikkeling bij gemeenten (en andere overheidsdiensten) versterkt worden door die ervaringen?
7. Stoppen of omschakelen? – deel 1
Wat komt daar allemaal bij kijken?
De keuzes voor de toekomst van je agrarische bedrijf hebben impact op de hele familie. Naast fiscale, financiële en opvolgingskwesties kan de besluitvorming ook een bron vormen van emotionele en sociale problemen. Het is een ingrijpend proces waarin VABIMPULS ondersteunt. Behoefte aan handvatten? Geef je dan op voor deze workshop.
7. Stoppen of omschakelen? – deel 2
Maak gebruik van de familiedialoog
De keuzes voor de toekomst van je agrarische bedrijf hebben impact op de hele familie. Naast fiscale, financiële en opvolgingskwesties kan de besluitvorming ook een bron vormen van emotionele en sociale problemen. Aan de hand van voorbeelden en de persoonlijke verhalen van ondernemers, krijg je inzicht en handvatten aangereikt. Een boeiend gesprek! Volg eerst workshop 7, deel 1.
8. Nieuw perspectief!
Alle puzzelstukken op hun plek
Gelukkig zijn er veel succesverhalen over de ontwikkeling van agrarische initiatieven op het Brabantse platteland. Soms komen wensen en mogelijkheden samen en valt uiteindelijk alles op hun plek. We gaan in gesprek met initiatiefnemers over hun aanpak, omstandigheden en leermomenten. Een inspiratie workshop met direct betrokkenen.
Uitzending gemist?
Op 15 juli 2021 vond via de livestream ‘Dynamiek op het Brabantse platteland’ ons eerste event plaats, boordevol bijzondere gasten en openhartige gesprekken. Gemist? Bekijk de uitzending terug op YouTube.