Familie van de Meerakker, Meierijstad

(Schoon)ouders Ad en Petra zoeken – met ondersteuning van VABIMPULS - naar een goede afronding van hun melkveebedrijf. Met z’n vieren bouwen ze aan een nieuwe, recreatieve toekomst waarin milieu- en natuurbewust ondernemen centraal staat.

De startersprijs is een initiatief van gemeente Meierijstad, Platform Gastvrij Meierijstad en Startersnetwerk Meierijstad. Achttien ondernemers die samen elf projectvoorstellen hebben ingediend op het gebied van recreatie en toerisme werden begin 2020 een half jaar gecoacht bij de verdere uitwerking van hun plannen. In workshops kwam onder meer het schrijven van een goed bedrijfsplan aan de orde, maar ook marketing, financiën en ruimtelijke mogelijkheden. Paul (32) en Cindy (30) – samen vol ambitieuze ideeën – grepen deze kans met beide handen aan. Ondertussen zochten de ouders van Paul, Ad (64) en Petra (62) van de Meerakker, naar de goede weg om met hun melkveebedrijf te stoppen na vier generaties boeren. In dit traject werden ze bijgestaan door VABIMPULS-deskundige Mario Knoops.

Dromen komen samen

Samen met Mario werden er aan de keukentafel intensieve gesprekken met Ad en Petra en met Paul en Cindy gevoerd, waarin de bedrijfssituatie van dat moment en wensen voor de toekomst helder werden. Toen bleek dat Paul en Cindy voluit wilden gaan voor de verwezenlijking van hun idealen, is het bedrijfsplan gemaakt. Mario heeft daarvoor enig vooronderzoek gedaan waarna de familie hun plan is gaan schrijven. Vervolgens heeft Mario het ‘plan in ontwikkeling’ een paar keer van commentaar en suggesties voorzien. Zo zijn al doende de dromen van twee generaties in het plan ‘Buitengoed De Stuifwal’ bij elkaar gekomen.

Het bedrijfsplan zoals dat er nu ligt, vormt de basis voor de aanvraag van de benodigde bestemmingsplanwijziging. Het plan sluit goed aan bij het bestaande masterplan van gemeente Meierijstad waarin aan het gebied Vlagheide/Eerdse Bergen toeristische en recreatieve ontwikkelruimte toegewezen is. Dit maakt de aanvraag van familie Van de Meerakker kansrijk.

Natuurbewust genieten

Het veebedrijf van de familie Van de Meerakker in Eerde telt op dit moment nog zo’n 45 koeien, maar de stal wordt in het komende anderhalf jaar omgebouwd tot een multifunctionele ruimte, geschikt voor vergaderingen en recreatief vermaak. Daarboven worden drie B&B-kamers gerealiseerd. Wanneer alles volgens plan verloopt staan er een fase later achter op het terrein vijf recreatiewoningen met vrij uitzicht op alles wat groeit en bloeit. Een zwemvijver, veel dieren en een grote moestuin moeten het geheel uiteindelijk tot een droomplek maken voor iedereen die op zoek is naar rust en ruimte. (En dat is het merendeel van de drukke medemens anno 2020). “‘Offline is the new luxury’, zo wijst recent onderzoek uit en daar sluiten wij graag bij aan”, stelt Cindy. Paul vult aan: “Mensen op ons terrein op een milieuvriendelijke en natuurbewuste manier laten genieten van de rust en het buitenleven. Dát is onze ambitie.”

De geschiedenis herbeleven

In het oogspringend onderdeel in het projectvoorstel van de familie Van de Meerakker is het deels terugbrengen van een stuifwal. Deze liep ooit over de familiegrond en maakte onderdeel uit van de Eerdse Bergen. “Daar komt onze projectnaam natuurlijk ook vandaan”, verklaart Paul. “Ons bedrijf aan De Kuilen ligt precies op de plek waar ooit die stuifwallen liepen. Op kaarten uit circa 1800 zie je deze weg al door het stuifgebied lopen. We werken grondneutraal. Dit betekent dat we het zand dat we uitgraven voor een natuurlijke waterpoel, gebruiken om de stuifwal opnieuw aan te leggen. Zo kunnen bezoekers de geschiedenis van deze omgeving straks weer herbeleven.” Op hout gestookte hottubs, opvang en hergebruik van regenwater en een buitenkeuken waarin gebruik gemaakt kan worden van verse producten uit eigen tuin maken eveneens deel uit van het plan.

Recreatieve ambitie

Het is precies die natuur- en milieuvriendelijke aanpak met oog voor cultuurhistorie waarmee de familie veel lof oogstte bij de jury van ‘Mijn idee, een goed idee?!’. Wethouder Coby van der Pas onderstreept: “Meierijstad heeft de ambitie om in vijf jaar tot een verdubbeling van de recreatieve bestedingen binnen de gemeente te komen. Het is prachtig dat dit plan nadrukkelijk een link legt tussen toerisme en recreatie enerzijds en natuur en landschap anderzijds.”

Bedrijfsvoering van de toekomst

‘Buitengoed De Stuifwal’ biedt toekomstperspectief aan Ad en Petra, maar ook aan Paul en Cindy en dochters Kyani (12) en de pasgeboren Luze. Ze gaan allemaal op het terrein wonen. Voorlopig werkt Paul nog als projectleider voor een bedrijf in zonwering maar daarnaast is hij nauw betrokken bij alle activiteiten thuis. Cindy heeft een achtergrond in marketing en communicatie en gaat de recreatieve tak runnen. Petra blijft werken in de dagopvang voor mensen met een beperking die ook op het terrein staat en Ad zal vele hand- en spandiensten gaan verrichten.

De principeaanvraag voor het project van familie Van de Meerakker ligt inmiddels bij gemeente Meierijstad. De ruimtelijke procedure wordt zo snel mogelijk gestart. Duurzaamheid, rust en ruimte staan centraal in de bedrijfsvoering van de toekomst. Heerlijk buiten, rondom een stuifwal.

Voor VABIMPULS is ‘Buitengoed De Stuifwal’ een prachtig voorbeeld van een waardevol projectplan, dat voor herinvulling is gerealiseerd. Een brede kijk creëert meerwaarde voor vele betrokken partijen.

 

Contact VABIMPULS

Startersprijs van gemeente Meierijstad voor deelnemers aan VABIMPULS

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.