Peer Verkuijlen

Agrarische ondernemers die gestopt zijn, gaan stoppen of willen omschakelen ondersteunen en begeleiden. Vanuit dat idee ging eind 2017 op initiatief van provincie Noord-Brabant en gemeenten VABIMPULS van start. VABIMPULS wil bijdragen aan oplossingen voor de eigenaren en bijdragen aan leefbaarheid door nieuwe initiatieven te initiëren en daarmee tevens verpaupering en criminaliteit te voorkomen. Met andere woorden: de 1,4 miljoen m² leegstaande stallen en schuren – Vrijgekomen of Vrijkomende Agrarische Bedrijfslocaties (VAB’s) genoemd - in goed overleg met de eigenaren, omgeving en gemeenten een nieuwe bestemming geven. Na toekenning van een VABIMPULS-voucher krijgt de eigenaar van VABIMPULS ondersteuning bij het zoeken naar een oplossing, waarbij ook de kwaliteit van het landschap en de leefbaarheid in de directe omgeving in het oog worden gehouden. Kortom: zowel sociale, ruimtelijke als economische aspecten komen aan bod.

Inmiddels 2,5 jaar verder zijn er ruim vijfhonderd voucheraanvragen toegekend. In nagenoeg elke Brabantse gemeente brengen de deskundigen en specialisten van VABIMPULS partijen bij elkaar om samen naar de toekomst te kijken. Daarbij is in iedere situatie aandacht voor persoonlijke dromen, maar de focus lig ook op het grotere geheel: de transitie van het landelijk gebied.

“VABIMPULS voorziet duidelijk in een behoefte”, zo onderstreept projectleider Peer Verkuijlen. “Onze 45 deskundigen nemen plaats aan de keukentafel van de eigenaar en zijn of haar partner om het gesprek aan te gaan. Hoe sta je ervoor? Wat zou je het liefst willen? Wat zijn je grootste zorgen? Alle vragen komen op tafel. In eerste instantie stimuleren we om vrij te dromen over de toekomst. Maar we vertellen geen sprookjes. We houden ook een spiegel voor: Wat past bij jullie? wat kan er en wat niet? Wat past bij de omgeving? Samen gaan we werken aan een plan dat aan moet sluiten en haalbaar moet zijn. Daarbij kijken we naar de specifieke situatie van de eigenaar en partner op zowel sociaal, ruimtelijk als financieel gebied. Maar ook: Welke kansen biedt de omgeving? Waarbij kan aangesloten worden op het gebied van routes, recreatie en natuurontwikkeling? Welk beleid voert de gemeente? Veel eigenaren zijn niet gewend om zo breed te kijken en daarom zijn onze onafhankelijke deskundigen zo waardevol. Zij verbreden het inzicht, kennen de wegen en kunnen een proces verhelderen en versnellen.”

Verbindingen leggen

Wil en Ellie Plasmans uit Eersel vonden een herbestemming voor hun melkveebedrijf. Harm en Rian Fabrie uit Reusel kwamen tot een concrete aanvraag voor twee groepsaccommodaties. Roland Verbruggen uit Maarheeze realiseerde een uitgewerkt plan voor een B&B. Varkenshouder Hans Rijkers uit Keldonk stippelde de weg tot zijn pensioen uit. Allemaal initiatiefnemers met inspirerende verhalen, die gebruik maakten van een VABIMPULS-voucher en daarmee advies en begeleiding kregen. Verkuijlen: “We praten in alle openheid met elkaar en proberen de zorgen die er zijn – en waar mensen soms echt mee opstaan en naar bed gaan – weg te nemen. Minder zorgen maken leidt echt tot een beter leven. Hiervoor verdiepen we ons in iedere specifieke ‘situatie’ en leggen we verbindingen. Met de overheid, met de omgeving, met omwonenden, met natuurorganisaties, eigenlijk met iedereen die een rol speelt of kan spelen bij de totstandkoming van een toekomstscenario. Die verbindingen en die openheid zijn essentieel.”

Transitie

Maar hulp vanuit VABIMPULS gaat verder dan uitzicht krijgen op een toekomstperspectief en het realiseren van een plan. “Uiteindelijk zijn we ook met het grotere geheel bezig: de transitie van het landelijk gebied”, zo benadrukt Verkuijlen. “Alle initiatieven en projecten samen dragen bij aan de revitalisering en het behoud van de leefbaarheid van het Brabantse platteland. Bovendien wordt verloedering en criminaliteit voorkomen. Alle verbindingen die mede door de inzet van VABIMPULS ontstaan tussen boeren, gemeenten, provincie en andere partijen brengen een beweging op gang. Die wordt nu beetje bij beetje zichtbaar: we gaan anders denken en anders kijken. De vele aanvragen geven een breed inzicht in de problematiek, die mede hierdoor zowel bestuurlijk als ambtelijk nadrukkelijk op de agenda staat. Kennis- en ervaringen delen en leren van elkaar houden deze beweging gaande.”

Verlenging

De VABIMPULS-regeling is verlengd tot eind 2021, want de komende jaren zullen er in Brabant nog circa 2,5 miljoen vierkante meters aan leegstaande agrarische bebouwing bijkomen. Hiervoor stelt provincie Noord-Brabant voldoende budget beschikbaar, zodat het aanvragen van een VABIMPULS-voucher mogelijk blijft.

Contact VABIMPULS

Ruim vijfhonderd VABIMPULS-vouchers toegekend

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

  • uw reactie is openbaar en geplaatste reacties blijven maximaal 2 maanden zichtbaar;
  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier Icoon externe link;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemenIcoon email link om reactie te laten verwijderen.