Familie Kokx en Mien Vriends

“Kijk, hier begon het mee.” In de keuken van haar boerderij aan de Antwerpseweg in Rijsbergen laat Mien Vriends (74) een schriftje zien. Daarin zit - keurig uitgeknipt en ingeplakt - een klein artikel in een lokale Zundertse bode over de steun die VABIMPULS biedt aan eigenaren van leegstaande stallen. “’Daar ga ik op reageren!’, zei ik meteen toen ik er over las.” Ze meldt zich met haar verhaal bij de gemeente Zundert.
Ongeveer tegelijkertijd - het is dan begin 2019 - ontwikkelen Bart (37) en Mendy (34) Kokx-Leguijt hun sociale ondernemingsplannen. Ze willen een gastenverblijf starten voor jongeren en jong-volwassenen met daarbij dagbesteding, door het stel positief ‘krachtbesteding’ genoemd. In hun zoektocht naar een geschikte locatie en ondernemersadvies komen ze in contact met Stérk.Brabant, een provinciaal initiatief waarbinnen Brabanders samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Elkaar gevonden

Vervolgens gaat het razendsnel. Tjebbe Will is een van de 45 deskundigen van VABIMPULS die vanuit een onafhankelijke rol betrokken eigenaren ondersteunen en begeleiden. Ze voeren gesprekken over sociale, ruimtelijke en financiële zaken. Tjebbe is betrokken bij het verhaal van Mien en vertelt haar wens aan Stérk.Brabant. Zij komen met de namen van Bart en Mendy. Bart: “Op woensdagochtend hadden we contact met Stérk.Brabant, diezelfde avond kwam Tjebbe langs namens VABIMPULS en in het aansluitende weekend zaten we met elkaar bij Mien aan de keukentafel.” Mendy: “We hebben elkaar nodig om al onze plannen te kunnen realiseren, dus het is prachtig dat we elkaar gevonden hebben.” Mien zit er stalend bij. “Art van drie, het zoontje van Bart en Mendy, noemt mij al tante Mien.”

Het menselijke aspect

“Tjebbe is een echte verbinder!”, zo stellen Mien, Bart en Mendy eensgezind. “Hij heeft op de eerste plaats ons verbonden en hij bracht ons ook in contact met andere sociale ondernemers”, aldus Mendy. “Hij spreekt met de juiste mensen de juiste taal.” Voor Bart en Mendy maakte Tjebbe een overzichtelijk raamwerk van alle relevante thema’s die er voor hen speelden. Bart: “Dat was ons houvast in de zoektocht naar mogelijke antwoorden.” Ook zorgde Tjebbe voor voet aan de grond bij de gemeente Zundert, die zelf ook heel actief is in het realiseren van een vitaal buitengebied. “Én hij kwam vaak op de koffie”, lacht Mien. “Hij had oog en oor voor het belang van Susan.” Tjebbe zelf noemt het project in Rijsbergen ‘een pareltje’. “Alle wegen kwamen er in samen en er was voortdurend aandacht voor het menselijke én het economische aspect. Dat is meestal het geval bij de casussen van VABIMPULS, want het gaat vaak over het levenswerk van mensen. Zeker dan is een goede samenwerking met de lokale overheid van belang.”

Vertrouwde plek

Het verhaal van Mien Vriends is bijzonder. Ze is zelf van boerenkomaf, evenals de man waarmee ze trouwde. Samen runden ze het melkveebedrijf dat al generaties lang door de familie van haar echtgenoot werd bestierd. Ze kregen vier kinderen. Dochter Susan kreeg veertien jaar geleden een hartstilstand. Sindsdien heeft ze beperkingen en zorgt Mien voor haar. Vorig jaar overleed de man van Mien en sindsdien woont ze samen met Susan op de boerderij. Mien: “We willen hier niet graag weg, het is zo’n vertrouwde plek voor ons. Wel heb ik al jarenlang de droom om iets voor mensen als Susan te doen. Het lijkt erop alsof dat nu gaat gebeuren.”
Bijzonder is dat Mien, Susan, Bart, Mendy, kleine Art en een aanstaand tweede kindje ook onder één dak gaan wonen. De gemeente geeft tijdelijk een dubbele woonvergunning af en daarom wordt de boerderij verbouwd tot twee woonhuizen, met voldoende leefruimte voor iedereen. Mendy: “Met daarbij nog de dagelijkse bezoekers, vrijwilligers en de logés in het gastenverblijf ontstaat hier eigenlijk een soort ‘mini-maatschappij’.”

Ont-moeten in het buitengebied

Het principeverzoek voor de bestemmingsplanwijziging is inmiddels goedgekeurd. In dat verzoek verdwijnt de agrarische bestemming; de plek krijgt een maatschappelijke functie. Het is nu wachten op de daadwerkelijke bestemmingsplanwijziging. Ondertussen zijn Bart en Mendy bezig met de financiering van het gastenverblijf. Hiervoor wordt ook de tweede fase van VABIMPULS gebruikt. Bart is verpleegkundige en heeft veel ervaring in de zorg. Mendy studeerde Facility Management en rolde het sociaal-maatschappelijke veld in. “We hebben samen veel projecten gedaan voor mensen die een afstand tot de maatschappij en arbeidsmarkt ervaren”, vertelt Mendy. “Hier, op de locatie van Mien, willen we onder de naam Buiten.thuis.zijn een toegankelijke plek opzetten waar jonge mensen in alle diversiteit zichzelf kunnen zijn.” Bart vult aan: “Mensen kunnen hier dan kortdurend verblijven en er zijn logeerweekenden mogelijk. Met onder meer een moestuin, een dierenweide, aanschuifmaaltijden en workshops komen er mogelijkheden tot dagbesteding voor mensen die daar een indicatie voor hebben. ‘Ont-moeten’ staat bij ons centraal. ‘Krachtbesteding voor krachtpatsers’, in die woorden spreken we zelf graag over ons project.” Bart zal zich binnen Buiten.thuis.zijn vooral gaan richten op de zorg en Mendy gaat het gastenverblijf runnen. Natuurlijk zal ook Susan de dagbesteding regelmatig bezoeken.

De gemeenten Zundert, Rucphen, Etten-Leur, Halderberge, Roosendaal en Moerdijk werken samen binnen het sociale domein. Bart: “Er blijkt veel behoefte te zijn aan de voorzieningen die wij gaan bieden, zeker voor een relatief jonge doelgroep. Onze plannen sluiten aan op de visie van de gemeenten in de regio.” Mien, Bart en Mendy hopen dat hun woningen in de loop van 2021 gereed zijn, waarna ze samen met hun ‘krachtpatsers’ gaan werken aan de realisatie van het gastenverblijf, dat in 2022 klaar moet zijn.

Contact VABImpuls

VABIMPULS brengt partijen samen: "Onze dromen vonden elkaar"