Pieter-Esther Verschure, Waleuk in Waalwijk

“Samen met mijn vrouw had ik in Dussen al een maïsdoolhof”, vertelt hij. “Maar dat lag te ver van onze woning af om het goed te kunnen runnen.” Daarom kochten ze in Waalwijk een boerderij, compleet met grond en (lege) bedrijfsruimte. Hier hebben ze letterlijk alles bij de hand. “We wonen zelf in de boerderij. Het maïsdoolhof ligt er pal naast, net zoals de veestallen waar we nog van alles mee willen gaan doen.” Met de aankoop hadden de recreatieondernemers hun eerste stap gezet. Nu moest de locatie nog geschikt worden gemaakt voor dagtoerisme.

Deskundige begeleiding

Het echtpaar wil van ‘Waleuk’ een accommodatie maken voor jong en oud. Naast een maïsdoolhof staat er inmiddels ook een natuurspeeltuin in de steigers en kunnen mensen er midgetgolfen of fietsen en kano’s huren. Ook is er een winkeltje met streekproducten. Verder staat er nog een minicamping op het wensenlijstje. Dit alles vraagt op het gebied van ondernemerschap om het maken van de juiste keuzes. Vanwege de relatieve onervarenheid in de recreatiebranche besloot Pieter expertise in te winnen via VABIMPULS. “Ik las op internet dat zij deskundigen in huis hebben die trajecten begeleiden om ‘vrijgekomen agrarische bebouwing’ een nieuwe invulling te geven. Dáár kan ik wat mee.”

Ervaring in recreatiesector

Nadat zijn voucheraanvraag werd toegekend, maakte Pieter kennis met VABIMPULS-deskundige Erik van Nuland. “Erik heeft ervaring in de recreatiesector. We hebben hier op de boerderij gesprekken gevoerd over onze wensen en hoe we onze locatie aantrekkelijk kunnen maken voor het publiek.” Dat leidde direct tot concrete tips en praktische adviezen. “Erik heeft uitgebreid naar onze locatie gekeken. Ons geadviseerd over de positionering van bijvoorbeeld het grote terras en de parkeervoorzieningen, maar ook over veilige vloeren en speeltoestellen. Verder dacht Erik mee over de inpassing van de midgetgolfbaan die ik vorig jaar van mijn buurman kocht. Ook zijn we naar een kanoverhuurbedrijf gegaan om ideeën op te doen over de opslag van mijn kano’s.”

Overleg met gemeente

Eén voordeel in dit hele traject had Pieter al: het bestemmingsplan van de gemeente Waalwijk biedt op deze locatie ruimte voor dagrecreatie. Daarmee verloor hij geen tijd aan het doorlopen van allerlei procedures. “Al blijft er genoeg ‘geregel’ over, zoals een vergunning voor het opslaan van werktuigen, bedoeld om mijn maïsveld en het gras te bewerken. Verder overleg ik met de gemeente regelmatig over de inrichting, want we ondernemen in landschappelijk open gebied en daarvoor gelden specifieke regels.”

‘We zijn nog niet klaar’

Recreatieboerderij ‘Waleuk’ is nog volop in ontwikkeling. Toch hebben Pieter en zijn vrouw in 2018 al een eerste seizoen gedraaid. “We liggen op een knooppunt van fietsroutes waardoor mensen ons afgelopen zomer al wisten te vinden. Ook ons maïsdoolhof is in gebruik, net zoals ons boerderijwinkeltje.” Het werk is echter nog niet af, want binnenkort start Pieter met de renovatie van de leegstaande gebouwen. “Asbest eraf, isolatiemateriaal erop”, knikt hij. Het blijft niet bij technische verbeteringen, “want het oog wil ook wat. Mede op aanwijzing van Erik besteedden we aandacht aan de uitstraling. Het resultaat zal zijn dat onze recreatie-accommodatie straks vernieuwde gebouwen heeft die mooi in de landelijke omgeving passen.”

Contact VABImpuls

‘Praktische tips en concrete adviezen, dáár kan ik wat mee’