Roland Verbrugge uit Maarheeze

Tien jaar geleden kochten Roland Verbrugge (52) en zijn vrouw Bianca twee hectare grond, gelegen aan de rand van natuurgebied De Pan in Maarheeze (gemeente Cranendonck). “We kozen echt voor de ligging. De verharde weg houdt recht voor onze deur op, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer zijn onze enige buren en met regelmaat staan er reeën in de tuin.” Het betrof een oud gemengd bedrijf met op het perceel acht gebouwen, destijds onder meer in gebruik als aardappelloods, varkensstallen, stierenstal en kleine kas. “Inmiddels is een aantal van die schuren opgeknapt en verschillende asbestdaken zijn vervangen door pannendaken. We verblijven zelf in het bescheiden woonhuis uit 1962.”

Wandelaars en paardenliefhebbers

In het dagelijks leven is Roland directeur van bouwkundig ingenieursbureau KREKON in Heeze. “Een jaar of vijf geleden begonnen mijn vrouw en ik na te denken over mogelijke inkomsten en bezigheden na ons pensioen. Een Bed&Breakfast spreekt ons allebei aan en past ook goed in het bestemmingsplan van de gemeente.” Het wordt niet zomaar een B&B. Een Lange-Afstand-Wandelpad passeert het huis van Roland en de weg wordt ook veel gebruikt door paard en wagens. “Ons plan richt zich specifiek op wandelaars en de eigenaren van die paarden en wagens, dus niet op autoverkeer of dagjesmensen. We willen naast vijf tot zes kamers een paardenwei realiseren, paardenboxen, ruimte voor de koetsjes en een werkplaats. Op die manier krijgen zeven van de acht gebouwen al een herbestemming.”

Aanvullende kennis en interesse

Met een gedetailleerd, technisch ver uitgewerkt plan ging Roland naar de gemeente, die zeer te spreken was over zijn ideeën. Hij kreeg het advies contact te zoeken met VABIMPULS en zo werd Roland gekoppeld aan deskundige Hans van den Biggelaar. “Hans pakte de brok aan voorbereiding die ik al had gedaan op en stapte er het ambtelijke traject mee in. Dat was fantastisch, want daar ligt als ondernemer niet mijn kracht noch interesse. We vullen elkaar echt aan.” Hans kwam kijken bij Roland en werd ook enthousiast. “Binnen een week stonden er twee ambtenaren op de stoep en kort daarna ook de wethouder”, aldus Roland. “Dat had ik zelf nooit voor elkaar gekregen.”

Energieneutraal

Op dit moment is het wachten op de grondexploitatieovereenkomst met de gemeente. Dat kost tijd. Roland hoopt dat zijn B&B over twee tot drie jaar de deuren kan openen en dat de eerste schop op korte termijn de grond in gaat. “De eerste schuren moeten eigenlijk nu worden afgebroken en rond de zomer is het landschappelijk plan klaar.” Hij heeft al geïnvesteerd om zijn B&B grotendeels energieneutraal te kunnen realiseren. “Ik verwacht straks een energierekening van zo’n 10 euro per maand.”

Teamwork

Het hele begeleidingstraject kon binnen fase 1 (en daarmee kosteloos) van de voucherregeling worden afgerond. Roland: “VABIMPULS is voor mij heel waardevol gebleken. De samenwerking met deskundige Hans was echt ‘teamwork’. Zijn kennis van het ambtelijke traject bleek een grote meerwaarde die de gang van zaken heeft versoepeld. Ook de meedenkende houding van gemeente Cranendonck was heel prettig.”

 

Peer Verkuijlen, projectleider VABIMPULS over het verhaal van Roland Verbrugge:
“Dit is een mooi voorbeeld van de manier waarop VABIMPULS kan en wil werken. De lege stallen worden voor een deel herbestemd en voor een deel gesloopt. Zo wordt met toegevoegde waarde en kwaliteit bijgedragen aan de transitie van het landelijk gebied.”

 

Contact VABImpuls

“Ik doe de techniek, VABIMPULS het ambtelijke traject. Samen zijn we een perfect team”