Mediaspeler laden...

In de talkshow blikten we terug op hoe verschillende deelnemers – professionals en reizigers - de dialoog hebben ervaren. Elisabeth Noot, inwoner van Brabant, zat ook aan tafel. Zij was lid van de ‘Club van 500’ en had meegedacht over de toekomst van mobiliteit vanuit het perspectief van de reiziger. Vooral de diversiteit in de Club, in leeftijd, achtergrond en kennis was volgens haar een voordeel. Iedereen kon meedenken.
Herman Bouma (Reizigersoverleg Brabant) benadrukte aan tafel dat de reiziger in de toekomst vooral moet worden ontzorgd, bijvoorbeeld met mobiliteitsdiensten op maat. Jeroen van Glabbeek (CM), die geen achtergrond heeft in mobiliteit maar in data, pleitte er vooral voor om dingen uit te gaan proberen. “Probeer 1000 dingen en dan zal er vast één succesvol zijn”. Volgens Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) zijn we al goed op weg. “Heel Nederland kijkt naar elkaar, maar in Brabant is wat te zien”. 

Mobility challenge

Tijdens de talkshow werd de winnaar gekozen van de Mobility Challenge. Deze prijsvraag, georganiseerd door de provincie Brabant, zette scholen en leerlingen aan het denken over de toekomst van mobiliteit. Drie basisscholen en drie middelbare scholen waren genomineerd; de deelnemers aan de slotbijeenkomst kozen het beste idee.

De “Flying Dutch Car” van Basisschool de Korenaar en de “Jetpack” van het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven kwamen als winnaars uit de bus. De talkshowgasten waren onder de indruk van de ideeën. Jeroen van Glabbeek: “Kinderen zijn veel innovatiever dan wij. Hoe mooi zou het zijn als die ideeën werkelijkheid worden, zoals een milieu-verbeterende auto?” Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit samenwerking, zei: “Die jongelui weten nog niet dat mensen achter de schermen bezig zijn om ervoor te zorgen dat in 2027 veel van die functionaliteiten in de praktijk worden gebracht.”

Hoe nu verder?

Na het aflopen van de dialoog gaan programmaleiders van de provincie Brabant aan de slag met de speerpunten. Om hen op weg te helpen rond de vraag ‘hoe nu verder?’ gingen deelnemers in gesprek in deelsessies, over de fiets, logistiek, vernieuwing OV, burgerbetrokkenheid en beheer en onderhoud van wegen. “Dit was een mooi jaar en misschien komt er nog wel een veel mooier jaar aan, omdat we nu aan de knoppen gaan draaien die al jaren vaststaan”, aldus gedeputeerde Christophe van der Maat.

Maatschappelijke dialoog

De slotbijeenkomst op de Dutch Design Week was de afsluiting van de maatschappelijke dialoog over ‘de toekomst van mobiliteit in Brabant’. Een jaar lang was de provincie in gesprek met inwoners, marktpartijen, kennisinstellingen en overheden. Lees meer over de opbrengsten van de dialoog in het online magazine ‘De toekomst begint nu’.

 

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Contacten (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.