Mobility Challenge basisschool

Basisschool de Korenaar is de winnaar van de Mobility Challenge in het basisonderwijs. De school won met de ‘Flying Dutch Car’, een zelfrijdende en vliegende auto. Gedeputeerde Christophe van der Maat reikte tien kinderen uit de plusklas 7 en 8 een 3D-printer uit. Wat wilden de winnaars als eerste printen? De letters van hun ontwerp: de Flying Dutch Car.

Overvliegende auto's

Samen met de gedeputeerde keken de kinderen even in de toekomst. Hoe ziet die eruit met de Flying Dutch Car als vervoermiddel? De leerlingen zagen een groot voordeel in alle data die beschikbaar komt, maar wie die data zou moeten beheren was nog even de vraag. Het is wel handig als Google deze gegevens heeft, maar de overheid is misschien wel betrouwbaarder.

De gedeputeerde vroeg zich ook af hoe het zat met veiligheid en overlast, maar dat zou volgens de leerlingen geen probleem moeten zijn. “Ze houden ook in de lucht hun eigen baan.” En met een afdakje in de tuin kun je voorkomen dat je al te veel last van overvliegende auto’s hebt.

Vervoer over tien jaar

Vervolgens kregen de leerlingen een ‘Mobility college’ van de gedeputeerde. Met de komst van de zelfrijdende auto zal er veel veranderen volgens de gedeputeerde. Moeten kinderen straks nog een rijbewijs halen? Gedeputeerde Van der Maat: “Over 10 jaar is het waarschijnlijk nog niet mogelijk om volledig zelfrijdend door hartje Helmond te gaan.” Wel ziet de gedeputeerde de komende 10 jaar het openbaar vervoer veel veranderen. De leerlingen vinden het belangrijk dat iedereen met de bus kan blijven rijden, maar een deel van de leerlingen ziet ook wel wat in alternatieven. “Als het maar eerlijk is, anders krijg je misschien een opstand of gaan ze bij de bussen staken”, aldus een leerling.

Maatschappelijke dialoog Toekomst Mobiliteit

De prijsvraag maakte deel uit van een maatschappelijke dialoog over de toekomst van Mobiliteit. De provincie ging een jaar lang in gesprek met inwoners, marktpartijen, kennisinstellingen en overheden. Alle reacties worden gebruikt om de koers en ambitie voor mobiliteit te bepalen. De opbrengsten zijn te vinden op www.brabant.nl/detoekomstbegintnu.

Het ED schreef ook een artikel over de prijsuitreiking.

 

Contact

Prijs voor winnaars Mobility Challenge (basisonderwijs)

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.