Niet SMART maar SLIM werken is de toekomst

Maar door aan te sluiten bij initiatieven van sociale ondernemers en actieve burgers en door dergelijke initiatieven te versterken en te verbinden. Het is een hele toer gebleken, vertelde Swinkels bij zijn laatste optreden als gedeputeerde op de conferentie Samen Langdurig Impact Maken (SLIM). Want werken zonder doelen is not-done in overheidsland, aldus Henri bij de aftrap van de conferentie in het Willem II Stadion in Tilburg. Met een knipoog: Dan is het tóch aardig als andere afdelingen binnen het provinciehuis inmiddels inzien dat deze vernieuwende manier van werken interessante dingen oplevert en daar ook mee aan de slag gaan.

 

Magazine SLIM

 

Interessante dingen zijn er zeker opgeleverd, na drie jaar Programma Versterken Sociale Veerkracht. Uit handen van programmamanager Angela Riddering ontving de scheidend gedeputeerde het magazine Slim, met daarin artikelen over aansprekende Brabantse initiatieven en interviews met veranderaars in bestuurdersland. Stérk.Brabant telt tientallen stippen op de provinciekaart, van dialoogsessies met burgers kijkt niemand meer op en met het Brabant Outcomes Fund (BOF) worden sociale ondernemingen een stukje verder geholpen en betekenisvol ondernemen gestimuleerd.

 

Samen impact maken

 

Een gevarieerd en divers publiek kon daarna luisteren naar een boeiend betoog van luitenant kolonel Esmeralda Kleinreesink over haar missie in Afghanistan. Daar was ze verantwoordelijk voor de planning van vluchten, samen met twee slecht sprekende Italianen, een ongeschikte Hongaar en een stugge Brit. De compound werd al snel het domein van konijnen. De leiding wilde ze afschieten, maar de beestjes werden liefdevol gered door personeel en zorgden zo voor de nodige verbroedering. Kern van haar verhaal: samen impact maken is moeilijk, ga op zoek naar jouw konijnen!

 

Workshops

 

In zeventien verschillende workshops kregen bezoekers hierna de gelegenheid op diverse thema’s dieper in te gaan. Zo konden ze ontdekken hoe de energietransitie voor mensen met een smalle beurs aantrekkelijk kan worden gemaakt, werden voorbeelden uitgewisseld van succesvolle pilots rond armoedeprojecten, lichtte Herman de Pauw uit Antwerpen toe hoe stad en platteland elkaar weten te vinden in het vitaal houden van de regio.

 

Zorgcoöperatie Hoogeloon

 

In skybox 18 ging een tiental workshopbezoekers in gesprek met Marlou Cremers. Zij is al dertien jaar betrokken bij de eerste zorg-coöperatie van Brabant, in Hoogeloon. Dementerende ouderen verblijven daar in villa’s, de zorg wordt geregeld door een coöperatie met Hoogeloners. Na een succesvolle pioniersperiode ging het wat moeilijker met de coöperatie. Er was een financiële dip die werd opgelost doordat nu ook ouderen uit de omliggende dorpen welkom zijn. Ook viel het niet mee aansluiting te vinden bij jongeren en jongere ouderen. Daarom is er een uitgebreide enquête gedaan met daaraan gekoppeld een dialoogsessie waarin over álle vormen van zorg en welzijn in het dorp gesproken werd. “Dus óók over het drugsgebruik onder jongeren”, aldus Cremers. Voortdurend blijven aansluiten dus bij wat er leeft, om echt langdurig impact te maken, was haar advies.

 

Gebaande paden

 

Na de lunchpauze nam Caroline Hummels de deelnemers op humorvolle wijze in een sneltreinvaart mee langs nieuwe ontwikkelingen, in de toekomst. Vooral hoe je impact maakt door niet over de gebaande paden te lopen en hoe perspectief wijziging leidt tot innovatie.

 

Is dit wel zuivere koffie?

 

De afsluitende spreekster was Marije van den Berg, zij spiegelde een dilemma voor; hoe verhoudt het responsief werken zich tot onze democratische processen? Is dit wel zuivere koffie? We zitten steeds vaker met burgers aan tafel in een vroeg stadium om beleid te maken, maar wat is de rol van het gemeenteraadslid dan nog? Genoeg stof om na te denken en na te praten bij de borrel!

 

Diagram deelnemers

 

Contact Sociale Veerkracht

Niet SMART maar SLIM werken is de toekomst

Reacties (2)

 1. Angela Riddering
  Bavel 01-07-2019 16:15 uur

  Beste Wim, jazeker, Esbeek staat op ons lijstje bij de provincie! Van de zomer werken we het verder uit, we komen er snel op terug.

 2. wiet van meel
  Esbeek 01-07-2019 15:22 uur

  Heb op einde conferentie aangeboden deze sessie eens op het platteland te doen; bv. in Esbeek die net de nationale dorpsvernieuwingsprijs gewonnen hebben.
  Krijgt dit vervolg ?

Reageer

Vul hier uw reactie in
Velden met een * zijn verplicht
 • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.