Tot die tijd gebeurde in Hoogeloon wat op zoveel plekken in Nederland gebeurt: ouderen die professionele zorg nodig hadden, moesten weg uit het dorp – en naar een verzorgingstehuis of verpleeghuis in een andere gemeente. Maar een aantal inwoners van Hoogeloon vond dat het anders moest. En besloot samen met de ouderen in het dorp te onderzoeken wat er nodig was om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Samen de verantwoordelijkheid pakken

“Doordat de Hoogelooners hier samen over nadachten, gingen ze ook samen de verantwoordelijkheid pakken”, vertelt Ad Pijnenborg, één van de initiatiefnemers en nu ambassadeur van Zorgcoöperatie Hoogeloon. Samen met zijn dochter Freya schreef hij een boek over het ontstaan en de ontwikkeling van dit bewonersinitiatief. De coöperatie organiseert en levert diensten en zorg voor ouderen, chronisch zieken en dorpsgenoten met een beperking. Ze werkt samen met de gemeente Bladel en verschillende (zorg)instellingen. Maar het zijn de leden van de coöperatie die bepalen wat er gebeurt. Zij weten immers beter dan wie ook waar behoefte aan is.

Eetgroep en dagbesteding

Een van de eerste activiteiten van de coöperatie was een eetgroep. Ook vandaag schuiven veel ouderen aan voor een lekkere en gezonde maaltijd in Steunpunt Den Bogerd. Later op de dag wordt er samen gedanst. “Van het een kwam het ander”, zegt Freya. “Tijdens vergaderingen kwamen leden met een idee of probleem om vervolgens samen naar een oplossing te zoeken.” Dat leidde onder meer tot een dagbesteding voor mensen met een beperking en tot het in eigen hand nemen van de thuiszorg. Relatief nieuw zijn de 2 villa’s voor ouderen met dementie – midden in het dorp, pal tegenover de kerk. Het zijn mooie voorbeelden van sociale veerkracht. De gemeenschap zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen.

“We blijven voor elkaar zorgen”

In de ‘huiskamer’ in het Steunpunt vertelt Ad Pijnenborg dat mensen met beginnende dementie hier gezellig samen zitten met ouderen die niets mankeren. “In een ‘gewoon’ verzorgingstehuis gebeurt dat niet. Hier accepteren de mensen elkaar, omdat ze mekaar al hun hele leven kennen.” Dat de coöperatie er is, geeft de Hoogelooners rust en zekerheid, daar is hij van overtuigd. “De mensen weten: we blijven voor elkaar zorgen.”

Leer meer

Ad en Freya Pijnenborg schreven: Burgers doen het zelf! | De Zorgcoöperatie Hoogeloon, Amsterdam, SWP 2017. Kijk ook eens op zorgcooperatie.nl

 

Contact Sociale Veerkracht

Samen zorgen voor een fijne oude dag

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.