Het eerste wat opvalt als je de deelnemers bezig ziet tijdens de theaterworkshop in serviceflat De Duynsberg, is hoeveel plezier ze hebben. Er wordt veel gelachen en soms onbekommerd gek gedaan. Om vervolgens weer serieus aan de slag te gaan met het uitbeelden van emoties of het vormgeven van een personage. Dat is wat Stoute Schoenen uniek maakt, vertelt initiatiefnemer en ontwerper Jessica Donders. “Het gaat om de ontmoeting, om samen plezier maken, maar ook om zingeving en beleving.” En daarmee ontstijgen de workshops tekenen, schilderen, sculptuur, literatuur, textiel en theater het niveau van de reguliere dagbesteding, waarbij het toch vooral gaat om het vullen van tijd. Bij Stoute Schoenen ook geen betutteling. Regisseur Annie Ketelaar, zelf ook al in de zeventig, is heerlijk recht voor z’n raap.

Uitdagen, prikkelen en verbinden

Wat het Tilburgse initiatief mooi laat zien, is dat veerkracht geen leeftijd kent. En dat je nooit te oud bent om iets met je talenten te doen. “Ik wist niet dat ik het in me had”, zegt een dame van ver in de tachtig. De vrouw naast haar merkt op: “Het is leuk om te leren en te merken dat je ergens beter in wordt.” Vóór de workshops kenden ze elkaar niet, al woonden ze al jaren in dezelfde flat. Nu spelen ze dat ze zussen zijn. Jessica Donders: “Stoute Schoenen wil mensen uitdagen, prikkelen en verbinden. We gaan voor verdieping - enerzijds door de workshops te laten verzorgen door ervaren kunstprofessionals. Anderzijds door de persoonlijke verhalen van de deelnemers in te zetten.”

De wijken in

Ook de workshopleiders zijn allemaal wat ouder. “In mijn eigen netwerk zie ik dat het voor 45plussers vaak lastig is om aan opdrachten te komen”, zegt Jessica. “Stoute Schoenen draagt bij aan hun ondernemerschap én aan het welzijn van Tilburgse ouderen. Dat is dubbele winst.” Na een succesvolle pilot in De Duynsberg gaat de stichting nu ook de wijken in. Dit met ondersteuning van onder andere de gemeente en ContourdeTwern. “We brengen ouderen samen en stimuleren hen om hun verhalen te delen. Ook andere mensen in de wijk willen we daar graag bij betrekken. Mijn droom? Dat over een paar jaar ouderen en kinderen sámen kunst maken.”

Leer meer  

Volg deze link voor meer informatie over Stichting Stoute Schoenen op Facebook of stuur ze een mailtje.


Contact Sociale Veerkracht

Nooit te oud om iets met je talent te doen

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.