Boschveld – een wijk met ruim drieduizend inwoners – telt zo’n zestig nationaliteiten. Veel mensen leven er van een laag inkomen. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel. In de wijk achter het station vind je allerlei bewonersactiviteiten, zoals een klussendienst, wereldkeuken, fietswerkplaats, wijktuin en naaiatelier. En die kennen een bijzondere aanpak. Neem de klussendienst: die verricht gratis kleine klussen voor (vaak oudere) wijkbewoners die dit zelf niet kunnen en niemand hebben om hen te helpen. Maar doet ook grotere klussen tegen betaling. Zo kunnen de klussers hun inkomen aanvullen.

Samen sterker worden

Of kijk naar de fietswerkplaats. Hier breng je je fiets niet naartoe om die te laten repareren, maar leer je hoe je dat een volgende keer zelf doet. En kun je niet fietsen, bijvoorbeeld omdat je dit in het land waar je vandaan komt nooit heb geleerd? Dan leer je hier hoe het moet. Elkaar helpen en samen sterker worden: dat is kenmerkend voor de wijkinitiatieven die bij elkaar komen in werkwinkel Copernikkel. “Doordat we gebruik maken van de talenten van de wijkbewoners, kunnen we met beperkte middelen voor elkaar zorgen”, legt aanjager Wieke Wijnen uit. “We zijn ‘samenredzaam’: wat de een niet kan, kan de ander.”

Mensen laten groeien en bloeien

Copernikkel wil mensen laten groeien en bloeien, aldus Wieke Wijnen. “Iedereen kan meedoen. Hoe en in welk tempo bepaal je zelf.” Hierdoor krijgen mensen die lange tijd aan de zijlijn stonden, weer plezier in het leven. Zoals de uit Somalië afkomstige Faysa. “Zij is echt opgebloeid. Ze startte met fietslessen, leert nu anderen fietsen, doet mee met het naaiatelier én kookt bij onze wereldkeuken.” Bij de Boschveldwereldkeuken – met vrouwelijke koks uit uiteenlopende landen – kunnen wijkbewoners terecht voor een gezellige en betaalbare buurtmaaltijd. Maar het is ook een gewaardeerd cateringbedrijf. Met een mooie uitkomst: de Marokkaanse Sakina, die de keuken coördineert, hoeft niet langer een beroep op de bijstand te doen. Ze is nu zzp’er.

Iedereen groet elkaar

De werkwinkel, die de vorm heeft van een coöperatie, heeft een uitnodigende ‘huiskamer’ aan de Bossche Copernicuslaan. Je wandelt er makkelijk even binnen voor een praatje of advies. Dat mensen samenkomen en uit hun isolement worden gehaald, is essentieel voor Copernikkel. “Daarom hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat iedereen elkaar groet op straat”, vertelt coördinator Tanja Embrechts. “We hebben het vooral ook leuk met elkaar.”

Leer meer 

Informatie over de verschillende buurtactiviteiten vind je op de website van Copernikkel .


Contact Sociale Veerkracht

Copernikkel: wijkbewoners Boschveld zorgen voor elkaar

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.