In de Koepelhal in de Tilburgse Spoorzone komen zo’n 250 sociale vernieuwers bij elkaar. Bestuurders, onderzoekers, professionals, vrijwilligers en studenten die zich inzetten voor een Brabant waarin iedereen kan meedoen. Het doel van deze ontmoeting: kennis en ervaring uitwisselen en elkaar inspireren. Want samen maken we het verschil.

Kwetsbaar Brabant

Het thema van de dag is ‘Vandaag Verandert’. En als één ding op deze dag duidelijk wordt, is het dat er in Brabant al op heel veel plekken en op heel veel verschillende manieren aan verandering wordt gewerkt. Tijdens 18 break-out sessies nemen de deelnemers ’s middags een kijkje in elkaars veranderkeuken. Maar eerst praat dagvoorzitter Carly Jansen met onder andere gedeputeerde Henri Swinkels en GGD-directeur Annemieke van der Zijden over kwetsbaarheid in Brabant. De aanleiding is de presentatie van kwetsbaarbrabant.nl . Een site met per gemeente kaarten die op wijkniveau laten zien waar mensen in kwetsbare omstandigheden leven.

Mooie ontmoetingen

Van onderzoek naar praktijk: het verhaal van Jasmijn Vreeburg van Thuisafgehaald bewijst dat je op een eenvoudige manier al een verschil kunt maken voor mensen in een kwetsbare positie. Thuisafgehaald linkt thuiskoks aan mensen die geen zin, tijd of minder mogelijkheden hebben hebben om te koken. En dat levert vaak meer op dan een goede maaltijd en een mooie ontmoeting: koks die nog niet goed Nederlands spreken, oefenen met hun ‘afhalers’; ouderen die minder uithuizig zijn hebben zo toch contact met buurtgenoten.

Jongeren maken impact

Na een muzikaal en interactief intermezzo van Sibelius aan de voordeur schuift Patrick Anthonissen, één van de initiatiefnemers van Young Impact aan. De organisatie bezoekt scholen om jongeren te laten zien dat ook zij het verschil kunnen maken en geeft hen de tools om dat voor elkaar te krijgen. Dat dit vruchten afwerpt, blijkt uit het filmpje dat Anthonissen laat zien. Volgens Henri Swinkels stemt het hoopvol dat jongeren zo graag impact willen maken. Dat doen ze met kleine en grotere acties, zoals de kindervoedselbank, die de bedenker een Young Impact Award opleverde. Swinkels: ‘Het laat zien dat “verbeter de wereld, begin bij jezelf” geen loze opmerking is.’

Olievlek

Na de pauze gaan de deelnemers zelf aan de slag. Ze laten zich inspireren door presentaties over bijvoorbeeld het Helmondse stadsleerbedrijf , positieve gezondheid of het meten van impact . Experimenteren met big data of een ontwerpaanpak voor maatschappelijke vraagstukken. Richten een toekomstbestendige wijk in of spelen de Sociale Innovatie Bingo. Swinkels hoopt dat ze van al deze initiatieven iets mee naar huis nemen wat ze bijvoorbeeld in hun eigen wijk kunnen gebruiken. ‘Als dat zich als een olievlek over Brabant uitspreidt, gaan straks heel veel mensen van deze dag meeprofiteren,


Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.