Boerderijschuur

Sociaal isolement ontstaat doordat de waarde van agrarisch vastgoed in één klap verdampt. Het zijn de gevolgen van de leegstand van schuren, kassen en oude stallen.

“De leegstand is het gevolg van schaalvergroting in de agrarische sector en problemen bij het vinden van opvolging”, vertelt De Beer. “Veel thema’s komen samen bij deze problematiek. Financiële problemen bij boeren, verloedering van het platteland, criminaliteit en zelfs de volksgezondheid, doordat er vaak asbest in de daken van de schuren zit. De problemen gaan dus de hele samenleving aan.”

Bewustwording creëren

De Beer benadrukt het belang van bewustwording. Pas als de samenleving zich realiseert dat er een probleem is, kan de gemeenschap het ook oplossen. “Ik heb bewust de media opgezocht”, vertelt de wethouder. “En we zijn al een tijdje bezig met een ‘task force’ gericht op leegstand. Samen met de provincie Noord-Brabant gaan we het probleem nog breder aanpakken. Dat begint met bewustwording creëren. Daarvoor moeten we letterlijk de boer op.”

Ideeën over aanpak

“Zundert heeft goede sociale structuren. Er zijn al studenten en bedrijven die ideeën hebben over een mogelijke aanpak. Van die energie willen we gebruikmaken. Die komt los door het onderwerp breed te benaderen. Er is innovatiekracht nodig. En het mooiste is natuurlijk als die vanuit de mensen zelf komt. Zij kennen hun gebied het beste.”

Kennisdelen

“We willen mensen echt activeren en mobiliseren om mee te denken. Als gemeente en provincie spelen we daarin een faciliterende rol; optreden als kennispartner. Dat is natuurlijk sociale veerkracht bij uitstek. En daarom sta ik achter deze meerjarenaanpak. We gaan ontdekken wat werkt en wat niet. Die kennis gaan we uiteraard delen! Eén ding is in ieder geval duidelijk: dit probleem los je niet op door een nieuw beleid te schrijven, hoe graag ik ook in oplossingen denk", aldus de Beer.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Eerste letter van het alfabet?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.