‘In 2016 sprak ik Bob Hutten, die met andere ondernemers in Noordoost Brabant de beweging Verspild Talent op gang wilde brengen met als doel: meer duurzame banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn alleen in Noordoost al 30.000 mensen die niet meedoen, maar dat wel graag willen.

Bob Hutten is ervan overtuigd, net als hoogleraar aan de Tilburgse Universiteit Ton Wilthagen: “Voor een inclusieve arbeidsmarkt is een systeemverandering nodig. We willen ondernemers graag laten zien dat sociaal én succesvol ondernemen heel goed kan samengaan.”

Wat breng ik mee?

Bij het Programma Sociale Veerkracht, doen we graag mee in dit soort initiatieven waarin burgers, bedrijven en organisaties hun schouders zetten onder een maatschappelijke innovatie. Als partner in Verspild talent vroeg ik me af: wat breng ik namens de overheid mee, hoe kunnen zij sterker worden? Enkele mogelijkheden:

  • Ons gigantische netwerk: mensen betrekken, een podium of publiciteit bieden;
  • Onze positie: lobby waar nodig, of alleen al onderschrijven van een initiatief;
  • Kennis, kunde en instrumentarium in ons netwerk: advies, training of hulp;
  • Middelen: kleine investeringen die nodig zijn, maar niet afhankelijk maken.

Ons eerste voorstel was om een promofilmpje met ze te maken tijdens het werkbezoek van gedeputeerde Henri Swinkels. De projectleiding wilde graag een filmpje, maar aarzelde. Ze wilden niet dat de provincie het initiatief daarmee naar zich toe zou trekken of dat onze participatie tot onvoorziene verplichtingen zou leiden. Henri speelde hier goed op in, en geeft in de video alle ‘credits’ aan de initiatiefnemers. Andere bijdragen van onze kant: een co-creatiesessie door ZET en financiering van Tilburg University die helpt bij de gewenste systeemverandering. De partners zijn er blij mee. 

Bekijk video

Naar een responsieve overheid

Ik vertelde een deskundige van de VU dat in ons beleid staat dat wij kiezen voor een responsieve rol in het versterken van Sociale Veerkracht. “Kiezen!?” was zijn verbaasde reactie, “je hebt geen keuze! Als je sociale innovaties wilt stimuleren moet je als overheid bescheiden zijn, en burgers en betrokken partijen verder helpen door ze te dienen. Vanzelfsprekend bewaak je daarin de provinciale waarden en doelen, maar de energie moet uit de samenleving komen.”

Ik doe dit graag en ik zie datzelfde elan bij mijn collega’s en samenwerkingspartners. Inkoop en Subsidieverlening denken mee, zodat we snel uit de startblokken kunnen als het nodig is. Als dat lukt, is dat heel motiverend en wakkert het onze ondernemerszin aan.

Stérk Brabant

Bij Sociale Veerkracht bouwen we aan de community Stérk Brabant (www.sterkbrabant.nl) met maatschappelijke initiatieven én organisaties die de initiatieven in Brabant sterker willen helpen maken, zoals de provincie zelf.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.