Het is druk op de beurs en de rondleidingen zijn populair. Ze worden georganiseerd in een samenwerkingsverband: de provincie Noord-Brabant als onderdeel van het internationale project ITHACA en partners uit het netwerk Brabant, Region of Smart Health.

Welke oplossingen zijn er?

De rondleiding komt onder andere langs een zorgwoningontwikkelaar, sta-opstoelen en camerabeveiliging. Maar waarom zijn de rondleidingen belangrijk? “We kennen het allemaal – op een beurs is veel te zien en je weet niet waar te beginnen”, vertelt Astrid Kaag, projectleider van ITHACA. “Voor je het weet sta je weer buiten en heb je eigenlijk nog steeds geen antwoorden op je vragen! De standhouders, ondernemers die zich specialiseren in gemak en welzijn voor 55+’ers, staan klaar om tekst en uitleg te geven over hun producten en diensten. Zo dragen zij bij aan de sociale veerkracht van de Brabantse bewoners.”

Zijn dit de oplossingen die we zoeken?

Astrid vertelt verder: “Wegwijs worden op een beurs is één ding. Maar worden er eigenlijk wel oplossingen geboden waar mensen echt blij van worden? Gaat het altijd om technologische producten, of zijn er ook andere oplossingen, die misschien beter aansluiten bij het dagelijkse leven? En op welke manier kan beleid innovatie stimuleren en bijdragen aan die oplossingen? Juist bij vraagstukken rondom langer thuis wonen moeten we samen veel leren.”

Samen erover praten

Het project ITHACA zoekt antwoord op al deze vragen. Daarom zijn de rondleidingen een goede manier om van en met elkaar te leren. Astrid: “De bezoekers leren wat de mogelijkheden zijn om prettig thuis te blijven wonen. Tegelijkertijd staan ze stil bij hun eigen situatie en wensen. En praten ze erover met elkaar en met de ondernemers, die op hun beurt de consument weer beter leren kennen. De overheid kan daar ondertussen ook lering uit trekken. Zo kunnen we precies zien op welke vragen over langer thuis wonen we nog geen antwoord hebben.”

Vloggers

Langer Gezond Thuiswonen is een vraagstuk voor jong en oud, kijk daarom mee door de ogen van zowel jong als oud op de Liever Thuis Beurs.
Vlog door oudere bezoekers
Vlog door jongere bezoekers


Reacties (1)

  1. a.pasmans
    tilburg 21-12-2017 16:16 uur

    ik las met plezier het artikel over de beurs: langer thuis liever thuis, jammer dat ik er niet kon zijn. maar het artikel geeft duidelijk weer wat de mogelijkheden kunnen zijn, maar vooral dat deze voor nu en de nabije toekomst wezenlijk worden: daar moeten we ons voor gaan inzetten, het mag niet meer bij mooie ideeën en plannen blijven. maar gaan realiseren.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.