Omdat mensen met een hulpvraag langer thuis blijven wonen, is de zorg die zij nodig hebben complexer op het moment dat zij wél worden opgenomen. Daarom kiezen instellingen voor hoger geschoold personeel. Door deze maatschappelijke ontwikkeling was er geen plaats meer in die instellingen voor de MBO-studenten van de opleiding.

“Als oplossing hebben wij toen het wijkleerbedrijf Lokaal+ ingericht, om de leerlingen op te leiden voor thuisondersteuning”, vertelt Hilde Meijs, directeur van Summa Zorg. “Als mensen lang thuis blijven wonen, is er in de thuissituatie immers veel hulp nodig. De leerlingen moeten dan wel kunnen oefenen en zich voorbereiden op de arbeidsmarkt. We hebben daarom folders verspreid waarin we Brabanders met een hulpvraag, jong en oud, vroegen om óns te helpen. Helpt u onze studenten opleiden?”

Waarde

Meijs vindt dat deze aanpak zich meer dan bewezen heeft. “Deze nieuwe werkvorm beantwoordt onverwacht aan een grote vraag: op dit moment hebben we 230 studenten die op locatie, bij de mensen thuis leren. De aanvragen stromen nog steeds binnen. Gemeenten en grote instellingen weten ons tegenwoordig te vinden. Zo zie je dat er dus wel degelijk ruimte voor onze studenten is in deze maatschappij. De dienstverlening vanuit onze opleiding heeft een grote waarde in de ondersteuning van mensen met een hulpvraag en hun mantelzorgers.”

Wat is de impact?

“Met al deze aanvragen zijn we klaar voor de volgende stap: in beeld brengen welke impact we hebben. Dit gaat niet om harde cijfers, maar om maatschappelijke waarde. De kwaliteit van het leven van studenten, hulpvragers, mantelzorgers, kortom: de sociale veerkracht. De provincie Noord-Brabant steunt ons hierbij. Zij hebben impactmonitoring via Avance Impact aan ons beschikbaar gesteld. Die monitoring is nu in volle gang en we zijn ontzettend benieuwd naar de resultaten. Aan de hand daarvan willen we een gestructureerd plan maken en blijvende financiering organiseren. Er valt nog genoeg winst te behalen.”

Zie ook

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+1=?

Reactiespelregels

Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn.
Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.