Een mooie mix van betrokken jongeren tussen de 17 en 27 jaar uit heel Brabant hadden zich verzameld in de Hall of Fame in Tilburg. Na de opening door Tyrone Tjon A Loi nam Tessa Gabriëls het woord. In haar ontroerende spoken word "In het Brabantse Zand' sprak zij over de jongeren in Brabant:

"U denkt kennelijk dat we moeilijk te vinden zijn, dat u naar ons moet zoeken ofzo, maar we zijn hier gewoon, al 18 jaar, al 25 jaar, al 30 jaar. U denkt ons nog iets te moeten uitleggen, maar dat is niet zo. U hoeft alleen maar aan ons te vragen. Naar ons te luisteren. Wij staan het dichtst op het Brabantse land waar we gisteren nog doorheen renden. We staan het diepst in het zand, omdat we ons klaarmaken om het land op onze schouders te dragen. Dat doen we graag. Maar maakt u er alstublieft geen drijfzand van".

Geef ruimte aan jongeren!

Marius Zuurbier reikte namens de Young Professionals van Brabant Advies het manifest 'Geef ruimte aan jongeren!' uit aan gedeputeerde Stijn Smeulders. En riep daarmee op om er samen met andere Brabantse beleidsmakers, bestuurders en politici voor te zorgen dat de huidige en toekomstige jonge generaties een hoopvolle toekomst hebben. 

Workshops

Tijdens de workshops gingen de jongeren in groepen aan de slag met de thema's milieu en wonen. Hun bevindingen, ideeën en adviezen konden ze op hun eigen creatieve manier presenteren. Via een tekening, tekst of rap. Naast de workshops was er ook een stand waarin jongeren hun ideeën over Natuur konden delen. Gedeputeerde Hagar Roijackers ging het gesprek hierover aan en kreeg nieuwe inzichten van de jongeren. Ook hebben een aantal jongeren zich opgegeven om mee te denken over hoe Brabant groener krijgen.

En nu?

Gedeputeerde Stijn Smeulders was initiatiefnemer van deze jongerentop: "Ik ben heel erg tevreden hoe deze avond is verlopen. Trots ook op de grote opkomst. We hebben hele goede adviezen opgehaald die ook praktisch toepasbaar zijn. We zullen deze adviezen als college gaan bekijken en we verwachten ze ook voor een deel over te nemen".

Het is op de avond meerdere keren onderstreept: jongeren verdienen terugkoppeling op de adviezen die zij hebben ingebracht. De provincie gaat met de ideeën en adviezen aan de slag en komt daar zeker op terug bij de jongeren. 

Bekijk de foto's van de tweede Brabantse Jongerentop.

 

Contact

Succesvolle tweede Brabantse Jongerentop