Jongerendebat provinciehuis

Zo’n 200 deelnemers uit Brabant en afkomstig uit alle onderwijsniveaus voerden een debatwedstrijd. Daarnaast mocht iedere school ook een deelnemer afvaardigen voor de speechwedstrijd die dezelfde dag plaatsvond - en waar echt indrukwekkende speeches werden gehouden! Statenlid Wilma Dirken opende, als eerste vice-voorzitter van Provinciale Staten, de dag. 

Geheel zonder grappen wordt de wedstrijd niet gewonnen. Bij 'Het Lagerhuis' wordt namelijk gelet op verschillende aspecten van een debat, waarbij humor ook van groot belang is. Deze zeven punten vormen het beoordelingssysteem. Zo is er in een ronde een speech, genaamd de V-Rede, of een 1-op-1 debat. Hierbij neemt één debater het op tegen een tegenstander van een andere school. De winnaar van één van deze twee onderdelen verdient een punt voor het team. Verder was er in iedere ronde een vast rollendebat, waarbij het hele team samen achter één standpunt stond en een zogeheten '360 gradendebat'. DTV Nieuws maakte een leuk verslag.

Over het Lagerhuisdebat

De leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege gaan naar de finale op 6 mei die wordt uitgezonden op TV. Traditiegetrouw doet Brabant het landelijk altijd goed. Het Debatbureau organiseert in samenwerking met BNN-VARA en de provincie ieder jaar het Lagerhuisdebat. Dat is een knock-out debatwedstrijd tussen scholen, waarvoor in iedere provincie een voorronde plaatsvindt. Om 10.15 uur is de opening en om 15:30 uur de finale. De prijsuitreiking vindt om 16.45 uur plaats.