Deze video gaat over Finale Brabantse Waterchallenge 2022

In september en oktober bezochten een aantal medewerkers van de provincie Noord-Brabant de klassen op school. De medewerkers gaven les over de waterproblematiek in Brabant en in de rest van de wereld. Deze lessen waren een introductie voor een opdracht voor de leerlingen. Aan de leerlingen werd gevraagd om een video te maken waarin zij antwoord geven op de vraag: “Hoe kunnen we zuiniger omgaan met ons water en het schoon houden?”  

Een spannende finale

Zes groepen stonden uiteindelijk in de finale. Zij waren afkomstig van diverse middelbare scholen: het Elde College uit Sint-Michelsgestel en Schijndel, het Jeroen Bosch College uit ’s-Hertogenbosch en het Stedelijk Gymnasium uit ’s-Hertogenbosch. Een deskundige jury, bestaande uit gedeputeerde Hagar Roijackers van Provincie Noord-Brabant, Erik van de Lockant van Brabant Water, Marijgje Wijers van Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en Misha Mouwen van Brabantse Milieufederatie (BMF), selecteerde de beste ideeën. Twee groepen gingen er met de eerste prijs vandoor; één groep uit de onderbouw en één groep uit de bovenbouw. De winnaars van de onderbouw waren Janne, Mex, Lenne, Aniek, Janske en Irmy van het Elde College uit Schijndel. De winnaars van de bovenbouw waren Mark, Floris, Niels, Carlos, Stijn, Dagmar, Isabelle en Milan van het Stedelijk Gymnasium uit ’s-Hertogenbosch.

Een groen waterbassin en overstromingen als mogelijkheid voor boeren

De leerlingen van het Elde College bedachten een ontwerp voor het dak van het nieuwe schoolgebouw. Een groen dak dat regenwater kan bergen. Dit water kan vervolgens gebruikt worden in het schoolgebouw. Zo slaan ze twee vliegen in één klap. De school bespaart energie omdat het dak natuurlijke verkoeling biedt. En het opgevangen water kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden; het toilet, de vaatwasser, de kraan, etc.

De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium gooiden het over een andere boeg. Zij bedachten een manier om het overschot aan water dat tijdens hoogwater of overstromingen in de Maas belandt op te slaan in een grote ondergrondse tank. Dit water kunnen agrariërs gebruiken om hun gewassen mee te besproeien. Een idee waarmee op grote schaal water bespaard kan worden. En met dit idee wordt Brabant ook weerbaarder tegen wateroverlast.

Ieder jaar weer onder de indruk van de ideeën

De jury was dit jaar weer ontzettend onder de indruk van de inzendingen. “We zien dat de kwaliteit van de filmpjes en van de ideeën ieder jaar weer beter wordt. Het zijn ideeën die creatief, innovatief en bruikbaar zijn.” Met de Brabantse Waterchallenge betrekt de provincie jongeren bij de grote wateropgave waar Brabant voor staat. Een win-winsituatie. Deze jonge generatie wordt zich bewust van de waterproblematiek. En de provincie raakt geïnspireerd door de ideeën van leerlingen.

Contact

Middelbare scholieren verzinnen oplossingen voor waterproblematiek