Provinciaal Jeugddebat

De nationale Jeugdraad, NJR, organiseert ook dit jaar weer het Provinciaal Jeugddebat. In de provincie Noord-Brabant vindt het Jeugddebat vrijdag 25 november 2022 plaats. Aanmelden kan nog tot uiterlijk 1 oktober 2022.

Het provinciaal jeugddebat in een notendop:

  • Je denkt mee over maatschappelijke thema's, je ontmoet leeftijdsgenoten uit de provincie én je maakt kennis met de politiek.
  • Je ontwikkelt verschillende skills, zoals een mening vormen, samenwerken, brainstormen en debatteren.
  • Meedoen is gratis en laagdrempelig: er is geen voorkennis of voorbereiding voor nodig. Iedereen tussen de 12 en 18 kan zich aanmelden: ongeacht opleidingsniveau, M/V/X, waar je ook woont en wat je achtergrond ook is: iedereen is welkom! Echt. Je enthousiasme is het belangrijkst. 

METEEN AANMELDEN

En zo ziet zo'n dag eruit

In de ochtend wordt iedereen in verschillende fracties ingedeeld die op hun beurt met een eigen thema aan de slag gaan. Samen met je fractie maak je een voorstel over het thema, inclusief ideeën en oplossingen. Om met een goed voorstel te komen wordt elke fractie begeleid door ervaren procesbegeleiders; dit zijn oud-deelnemers van eerdere jeugddebatten die jullie coachen en begeleiden. In de middag neemt iedereen plaats in de Statenzaal, waar het debat plaats zal vinden. Je krijgt een rol die het beste bij jou past. En samen overtuigen jullie politici van jullie ideeën en inzichten.

Handig om te weten over het aanmelden

Vanaf 2022 mogen deelnemers zich zelfstandig aanmelden, zonder dat begeleiding vanuit school is vereist. Wel willen wij graag gegevens van een contactpersoon hebben, die op de hoogte is van jouw deelname en die wij mogen benaderen en informeren over het traject. 

Ben je docent, ouder/verzorger, jongerenwerker of gewoon een super enthousiaste 18+'er die graag contactpersoon wil zijn of meerdere jongeren wil inschrijven voor het Jeugddebat? Stuur dan een mailtje naar jeugddebat@njr.nl met daarin je eigen gegevens, de namen, leeftijden, e-mailadressen, en indien relevant: schooltype en leerjaar.

De deadline om je aan te melden staat op 1 oktober 2022. Je aanmelding is echter geen garantie van deelname. Per provincie hebben we ruimte voor +/- 50 jongeren. Dat betekent dat als er meer aanmeldingen zijn dan plek, er wordt geloot. Ben je niet uitgeloot en wil je toch heel graag je stem laten horen? In november zetten wij een enquête uit waarin je jouw mening kan geven over belangrijke thema’s. Met de informatie die wij in deze enquête verzamelen, bepalen wij de thema’s die in april aan de ministers en staatssecretarissen worden voorgedragen tijdens het Nationaal Jeugddebat. Ook alle input die je hierbij geeft, wordt meegenomen in het maken van het voorstel. Én, volgend jaar mag je je uiteraard weer aanmelden!

Misschien ben je niet in staat om naar het Provinciaal Jeugddebat te komen. Bijvoorbeeld omdat je in een instelling woont, vanwege medische redenen of vanwege religieuze overtuigingen. Omdat wij graag alle jongeren vertegenwoordigen, kijken we graag hoe jij je stem kan laten horen. Neem daarvoor contact op met Jackie (jackiejanebroers@njr.nl).

Nog vragen?

Mail dan gerust naar jeugddebat@njr.nl!