Deze video gaat over Challengers Samen tegen voedselverspilling
Mediaspeler laden...

De challenge

Samen Tegen Voedselverspilling is een organisatie, opgericht door LNV, de WUR, 360 en de Rabobank om verspilling van voedsel tegen te gaan en reststromen te verwaarden.

Een branche die behoorlijk gesloten is, is de visserij. We weten dat er veel reststromen zijn, maar de vraag is waar dat naartoe gaat en hoe. Een aantal afvalontdoeners lijken te gedijen bij het diffuus houden  hiervan. Er is met een aantal visverwerkende bedrijven contact geweest over aantallen tonnages visafval en wat er mee gebeurt. Bij makreel en haring ligt de opbrengst rond de 3 tot 4 cent per kg. Bij Food Tech Brainport heeft men de technologische mogelijkheden om de visresten te scheiden in vetten, oliën, eiwitten en dergelijke.

Resultaten

Belangrijkste vraag is om de markt in kaart te brengen.
1. Markt in kaart brengen voor de mogelijke eindproducten: de oliën en de vetten. Veel genoemd is de sportindustrie (www.peptan.com) maar wellicht is ook de geneesmiddelenindustrie interessant.
2. Wat zijn de kosten van processing?
3. Wat gebeurt er nu met de reststromen die opgehaald worden? Waar gaat het heen, wat wordt er van gemaakt. De markt is heel ondoorzichtig.
4. Wat is de concurrentie, zijn er andere partijen die van de restproducten iets maken.

Contact

Samen Tegen Voedselverspilling