Schema energienet

Energienetten en energy hubs geven flexibiliteit

In deze snel veranderende energiemarkt staan bedrijven, bedrijventerreinen en netbeheerders voor grote uitdagingen. Productie van elektriciteit wordt in toenemende mate weersafhankelijk. In combinatie met de groeiende vraag naar elektriciteit vraagt dit om meer flexibiliteit in netwerken om het energiesysteem in balans te houden. Energienetten en energy hubs op bedrijventerreinen bieden oplossingen om deze benodigde flexibiliteit te realiseren. 
 

Energienetten en energy hubs interessant voor bedrijventerreinen met grote diversiteit aan vraag en aanbod van energie 

Een energy hub is een verzameling van meerdere deeloplossingen zoals vraagsturing, lokaal uitwisseling van energie, centraal laadplein voor elektrisch vervoer, flexibele opslagcapaciteit en conversie van energie, bijvoorbeeld elektriciteit naar waterstof. 
 
Door de inzet van energy hubs worden lokale energiestromen zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Het ontlast de energienetten en maakt het mogelijk om lokaal meer duurzame energie op te wekken. Daar waar nodig kan opslag en conversie van energie worden toegevoegd, waardoor de leveringszekerheid toeneemt. 
 
Voor bedrijven levert deelname aan een energy hub korting op hun energiekosten.
 
Energienetten en energy hubs zijn met name interessant voor bedrijventerreinen met een grote diversiteit aan vraag en aanbod van energie. Voorbeelden: een bedrijf dat veel restwarmte produceert of een bedrijf met een groot dakoppervlakte zonder zonnepanelen en die weinig eigen energiebehoefte heeft. Energy hubs zijn minder interessant voor terreinen met veel hoge kantoorgebouwen.

Twee proposities voor Grote Oogst-bedrijventerreinen

Tijdens de kennissessie gaven Scholt Energy/Firan en Kuijpers/Essent een presentatie over hun mogelijke aanpak op (Grote Oogst-)bedrijventerreinen. Een uitgebreid verslag van de sessie en de gegeven presentaties zijn bij dit artikel bijgevoegd.

Contact

Kennissessie lokale energienetten en energy hubs

Zie ook