Verborgen parels en verrassende plekken op onverwachte locaties in Brabant. Geboren vanuit een passie van mensen, die inspiratie bieden en maatschappelijke van waarde zijn. Die gerealiseerd zijn omdat heel veel mensen zich daar gezamenlijk voor ingezet hebben. Een plekje in Brabant waar mensen van genieten. Met deze editie wilde de provincie de passie, inzet en verhalen van de mensen achter de initiatieven zichtbaar en beleefbaar maken.

De Stijlprijs 2017 leverde meer dan 80 inzendingen op en 5 finalisten. De winnaar van de publieks- én de juryprijs was de Andreas Schotel wandel- en kunstroute. Een inzending van de Vrienden van  Andreas Schotel uit Esbeek.

Andreas Schotel wandel- en kunstroute

Deze wandel- en kunstroute loopt door het buitengebied van Esbeek en is geïnspireerd op het leven van de Rotterdamse kunstenaar Andreas Schotel die ruim zestig jaar in de Esbeekse bossen heeft gewoond. De route is met zijn jaarlijks cultuurfestival ‘Park en Schotel’ een volledig nieuwe, authentieke, laagdrempelige recreatieve attractie voor liefhebbers van natuur, cultuur en wandelen. De route is ontwikkeld en vormgegeven door een groot aantal vrijwilligers van de Vrienden Andreas Schotel en door de Werkgroep Park en Schotel, bestaande uit jonge kunstenaars en vormgevers.

Ontmoetingscentrum De Wingerd in Natuurtuin ’t Loo

In de Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk is een nieuw ontmoetingscentrum gebouwd. De oude Wingerd verkeerde in slechte staat en is vervangen door een nieuw tuinpaviljoen. Drie plaatselijke natuur- en milieuverenigingen richtten daartoe samen de ‘Stichting Natuurtuin ’t Loo’ op. Het paviljoen met fraai uitzicht op de tuin, is een gezamenlijke plek voor de activiteiten van de drie verenigingen. Het gebouw is vervaardigd van duurzaam materiaal. Al het werk in en rond de tuin gebeurt door vrijwilligers. 

Natuurbegraafplaats De Hoevens

Begraven midden in de natuur is mogelijk op de begraafplaats van landgoed De Hoevens. De natuurlijke omgeving biedt een fijne plek om afscheid te nemen van dierbaren, dierbaren te gedenken, te wandelen en tot bezinning te komen. De afscheidslocatie De ‘Eik’ is vervaardigd van ecologische materialen en is nauw verbonden met de omliggende natuur. De begraafplaats is door de landgoedeigenaar en een (landschaps)architect ontwikkeld, in samenwerking met de gemeenten Alphen-Chaam en Goirle en met natuurorganisaties.

Dorpshuis de Trapkes

Na sloop van het oude gemeenschapshuis in de kern van Sprundel is de Johannes de Doper- kerk omgetoverd tot een multifunctioneel centrum. Met respect voor het verleden is de uitstraling van het kerkgebouw behouden gebleven. Door parochie, sociaal- cultureel werk, woningcorporatie en gemeente is een gezamenlijk gedragen visie opgesteld. Een visie met geloof in de kracht van samenwerking. Niet allen onder één dak maar samen in één gebouw. Met haar nieuwe functie versterkt het kerkgebouw het kloppend hart van Sprundel.

Landerij van Tosse

De Landerij van Tosse is een aantrekkelijk voedsellandschap van circa 70 hectare aan de zuidrand van Oss. Hier groeien oude en nieuwe gewassen te midden van houtwallen, poelen en bloemrijke hooilanden en akkerranden. Enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Landschapsbeheer Oss herstellen het kleinschalige, historische kampenlandschap van weleer. De Landerij biedt werkervaringsplekken voor een nieuwe stap in het arbeidsproces. De tuinderij van Tosse op de Landerij van Tosse is de thuisbasis van de vrijwilligers.

Contact

De Brabantse Stijlprijs 2017