Join us pakt eenzaamheid onder jongeren in Brabant effectief aan

Als het gaat om eenzaamheid tijdens de coronaperiode, gaat alle aandacht voornamelijk uit naar ouderen en hulpbehoevenden. Uit het recente Brabantpanel-onderzoek naar de effecten van de crisis blijkt echter dat 49 procent van de jongeren zich dit jaar eenzamer voelt. Voor alle Brabanders samen is dat 35 procent.

En het is ook logisch, als je bedenkt wat de jeugd de laatste tijd voor de kiezen krijgt: geen fysiek maar online onderwijs en beperkende maatregelen bij sportclubs of in cafés. Allemaal plekken waar ontmoeting, ontspanning en plezier voorop staat. De sociale afstand vergroot hun isolement en zorgt tegelijk voor verdriet en onzekerheid.

Stichting Join us zet zich dagelijks in het hele land met veel passie en toewijding in om dit thema bespreekbaar te maken en effectief aan te pakken. ‘Want het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben, toch is er een grote groep die zich alleen voelt’, weet oprichter Jolanda van Gerwe van Join us.

Haar organisatie brengt hen in contact met leeftijdgenoten en helpt de jeugd sociaal (weer) sterk te worden. Door de coronacrisis zijn de mogelijkheden voor de jeugd om elkaar fysiek te ontmoeten echter sterk verminderd. Join us startte tijdelijk extra groepen waar jongeren online verhalen uitwisselden, werkten aan hun zelfvertrouwen en ontdekten dat ze er niet alleen voor staan.

Ook lanceerde de stichting, samen met Innovatienetwerk Jeugd, het online platform www.eenzamejongeren.com. Hier vinden zowel de jeugd als professionals informatie over dit onderwerp, een zelftest, ervaringsverhalen en een forum. ‘Voor een deel van deze jongeren wordt de drempel, door het aanbieden van deze online hulpmiddelen, zelfs verlaagd’, heeft Van Gerwe ervaren. Zij voelen zich hier gehoord en geholpen door lotgenoten.

Zo krijgen eenzame jongeren ook in crisistijd de aandacht die zij verdienen. Dat is de kracht van Brabant.

Meer weten? Kijk dan op www.join-us.nu.


Contact

Join us pakt eenzaamheid onder jongeren in Brabant effectief aan